Recepty

Pečení, vaření, smažení. Mixování, šlehání či míchání. Krouhání, strouhání, lisování, odšťavňování. Válení, vykrajování, zdobení. To je to, oč tu běží... Ať už vás zajímají raw recepty (z kategorie nazývané pojmy raw food, vitariánství, syrová strava, živá strava) nebo veganské recepty, vegetariánské či bezlepkové recepty, recepty bez bílého cukru, bez laktózy, zde můžete čerpat inspiraci pro různé vita recepty dle posledních trendů tzv. zdravé výživy, včetně receptů na vánoční cukroví.

Vita recepty

Aneb recepty bez lepku (gluten free), bez laktózy (lactose free), bez bílého cukru. Veganské i vegetariánské.

Bezlepkový recept na ořechovo-čirokovou buchtu (srnčí hřbet). Můžete ji udělat například do menší formy na bábovku nebo na srnčí hřbet. Výborná je samotná, ke kávě nebo jako snídaně. Klidně si na ni můžete dát i trochu arašídového nebo kešu másla a marmeládu nebo čokoládovou bewitellu. Pak to bude i vydatnější snídaně či svačina. Čiroková mouka je...

Recept na pohanku s tofu a žampiony, vydatné bezlepkové a veganské jídlo. Chutná i za studena, v horkém létě můžete tento recept použít jako pohankový salát. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina, která se společně s amarantem a quinoou řadí mezi pseudoobiloviny. Z hlediska výživového patří pohanka mezi kvalitní potraviny s vysokou biologickou...

Nenáročný bezlepkový recept na makovou buchtu s banánem. Můžete ji udělat například do menší formy na bábovku nebo na srnčí hřbet. Výborná je samotná, ke kávě nebo jako snídaně. Klidně si na ni můžete dát i trochu arašídového nebo kešu másla a marmeládu. Pak to bude i vydatnější snídaně či svačina.

Hrnkový recept na bezlepkovou třešňovou bublaninu či bezlepkový piškotový koláč s třešněmi. Můžete použít i jiné druhy ovoce, jako například borůvky, višně, jahody, švestky, blumy, mirabelky, broskve nebo třeba meruňky. Můžete tuto piškotovou ovocnou bublaninu upéct v koláčové formě nebo na menším plechu. Bez lepku i bez laktózy (bez mléka).

Raw food & vitarian recepty

Nepečené, nevařené. Živé, vitariánské & raw recepty.

Recept na jednoduché veganské raw smoothie, které si můžete udělat i v zimě. Nejlepší je samozřejmě s čerstvým špenátem z vlastní zahrádky, ale jen málo z nás má k takovému špenátu přístup. V supermarketech i bioprodejnách můžete sehnat celoročně čerstvé listy baby špenátu, banán i hrušku. Toto špenátovo-banánové raw smoothie s hruškou čili...

Že jsou jablka zdravá, tedy ta bio a nejlépe z naší zahrádky, to je asi každému jasné. Kromě obsahu prospěšných živin, vitamínů a minerálů se mohou pochlubit i pozitivními účinky na trávení, přispívají k detoxikaci organismu, pomáhají nám bojovat s infekcí a celkově zvyšují naši vitalitu. A potravinářský Český modrý mák, tak to je takové naše...

Pěstujete si sami cukety a už nevíte, jak byste je zpracovali, protože úroda byla víc jak bohatá? Nebo chcete prostě zkusit nějaký raw recept s koupenou bio cuketou? Co takhle si připravit raw cuketové špagety s raw koprovou omáčkou dle principu živé syrové stravy?

Ovocný chia puding je díky chia semínkám bohatý na vlákninu, antioxidanty, bílkoviny, omega-3 mastné kyseliny, vitamíny, minerály – jako například vápník, fosfor, draslík či hořčík. Chia jsou jedlá semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica) a díky svým výživovým vlastnostem se řadí mezi tzv. superpotraviny. Veganský raw recept, bez lepku a bez...

Recepty na vánoční cukroví

Vyzkoušejte cukroví bez lepku a bez laktózy.

Vosí hnízda lze určitě zařadit mezi oblíbené vánoční cukroví. Jelikož se toto cukroví nepeče a obsahuje suroviny, jež se mohou rychleji kazit, je vhodné hnízda připravit až těsně před svátky. Pokud potřebujete vosí hnízda v bezlepkové verzi, případně i bez laktózy nebo vegan variantu, bude se vám tento recept hodit. Navíc je v něm použit pouze...

Vánoční staročeské zázvorky či zázvorové sušenky patří k tradičnímu cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně jako perníčky. Nejlépe asi 2 až 4 týdny dopředu. Potřebují čas na uležení. Toto je recept na zázvorky bez lepku, bez laktózy a bez bílého rafinovaného cukru. Vyzkoušejte.

Receptů na pařížské tyčinky najdete mnoho. Jeden z těch poděděných po babičce je například tento, ve kterém je akorát oproti klasické verzi nahrazen bílý rafinovaný cukr za třtinový. Chuti to rozhodně nic neubralo, poleva není akorát bílá, ale spíše karamelově zbarvená. Pařížské tyčinky můžete udělat i bez bílkové ledové polevy, i bez ní jsou...