Bezlepková ořechovo-čiroková buchta (srnčí hřbet)
12.01.2024
Bezlepkový recept na ořechovo-čirokovou buchtu (srnčí hřbet). Můžete ji udělat například do menší formy na bábovku nebo na srnčí hřbet. Výborná je samotná, ke kávě nebo jako snídaně. Klidně si na ni můžete dát i trochu arašídového nebo kešu másla a marmeládu nebo čokoládovou bewitellu. Pak to bude i vydatnější snídaně či svačina. Čiroková mouka je přirozeně bezlepková a chuťově neutrální, používá se tedy jak k pečení sladkého, tak slaného pečiva.
INGREDIENCE:
- 3 vejce
- Hrnek bezlepkové mouky (2/3 čirokové, 1/3 rýžové)
- 1/2 až 3/4 hrnku třtinového cukru
- 3/4 hrnku vlašských ořechů
- 1 ČL kypřícího prášku bez fosfátů
- 10 PL vlažné vody
POSTUP:
- Formu vymastíme např. kokosovým olejem a lehce vysypeme bezlepkovou moukou.
- Do hrnku s rýžovou moukou přidáme kypřící prášek.
- Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím stranou a žloutky dáme do větší mísy.
- V míse promícháme metličkou žloutky, přidáme vodu a znovu promícháme metličkou.
- Přidáme cukr a metličkou, případně ručním mixérem, pořádně promícháme.
- Pomeleme ořechy a přidáme je do mísy, opět promícháme.
- Přidáme mouku a promícháme.
- Z bílků ušleháme sníh a po částech ho přidáváme do směsi v míse. Mícháme opatrně, spíše nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být hutné, je spíše tekuté až našlehané.
- Hotové těsto přendáme do formy.
- Troubu vyhřejeme na 160 °C a pečeme asi 60 minut (zkontrolujeme špejlí, zda se těsto na špejli už nelepí).
- Vyndáme z trouby a z formy vyklopíme opatrně až po vychladnutí.