Pohanka s tofu a žampiony (pohankové rizoto)

11.01.2024

Recept na pohanku s tofu a žampiony, vydatné bezlepkové a veganské jídlo. Chutná i za studena, v horkém létě můžete tento recept použít jako pohankový salát. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina, která se společně s amarantem a quinoou řadí mezi pseudoobiloviny. Z hlediska výživového patří pohanka mezi kvalitní potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Známá je, mimo jiné, i vysokým obsahem rutinu, tedy vitaminu P.

INGREDIENCE (množství si upravte dle počtu osob):

  • Pohanka tmavá nebo pohanka kroupa
  • Žampiony
  • Kostka tofu (natural nebo uzeného či marinovaného s bylinkami)
  • Červená nebo světlá cibule (jedna velká nebo dvě menší)
  • Olivový nebo slunečnicový olej
  • Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská či vulkanická sůl)
  • Variabilně česnek (lze vynechat).


POSTUP:

  1. Pohanku propláchneme studenou vodou a dáme ji vařit do osolené vody.
  2. Očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky.
  3. Nakrájíme cibuli, dáme ji na velkou hlubší pánev a smažíme na olivovém nebo slunečnicovém oleji.
  4. Po chvilce přidáme na pánev žampiony, promícháme, trochu osolíme a smažíme.
  5. Mezitím si na kostičky nakrájíme tofu, přidáme ho také na pánev a za průběžného míchání smažíme.
  6. Ochutnáme směs na pánvi a dochutíme dle potřeby (sůl, pepř, česnek, medvědí česnek, kurkuma...).
  7. Až se uvaří pohanka, slijeme z ní zbytek vody, a pohanku přidáme do velké pánve, kde všechno promícháme.
  8. Servírujeme.


Tip: Pokud máte např. loupaná konopná semínka, můžete si je na pohanku nasypat. Zvýšíte jimi výživnou hodnotu jídla. Případně pohanku posypte třeba čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou.


Další vita recepty »