Pohanka s tofu a žampiony (pohankové rizoto)
Recept na pohanku s tofu a žampiony,
vydatné bezlepkové a veganské jídlo. Chutná i za studena, v horkém létě můžete tento recept použít jako pohankový salát. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina, která se společně s amarantem a quinoou řadí mezi pseudoobiloviny. Z hlediska výživového patří pohanka mezi kvalitní potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Známá je, mimo jiné, i vysokým obsahem rutinu, tedy vitaminu P.
INGREDIENCE (množství si upravte dle počtu osob):
- Pohanka tmavá nebo pohanka kroupa
- Žampiony
- Kostka tofu (natural nebo uzeného či marinovaného s bylinkami)
- Červená nebo světlá cibule (jedna velká nebo dvě menší)
- Olivový nebo slunečnicový olej
- Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská či vulkanická sůl)
- Variabilně česnek (lze vynechat).
POSTUP:
- Pohanku propláchneme studenou vodou a dáme ji vařit do osolené vody.
- Očistíme žampiony a nakrájíme je na plátky.
- Nakrájíme cibuli, dáme ji na velkou hlubší pánev a smažíme na olivovém nebo slunečnicovém oleji.
- Po chvilce přidáme na pánev žampiony, promícháme, trochu osolíme a smažíme.
- Mezitím si na kostičky nakrájíme tofu, přidáme ho také na pánev a za průběžného míchání smažíme.
- Ochutnáme směs na pánvi a dochutíme dle potřeby (sůl, pepř, česnek, medvědí česnek, kurkuma...).
- Až se uvaří pohanka, slijeme z ní zbytek vody, a pohanku přidáme do velké pánve, kde všechno promícháme.
- Servírujeme.
Tip: Pokud máte např. loupaná konopná semínka, můžete si je na pohanku nasypat. Zvýšíte jimi výživnou hodnotu jídla. Případně pohanku posypte třeba čerstvou pažitkou nebo jarní cibulkou.