Cuketové špagety s raw koprovou omáčkou (raw food)
Pěstujete si sami cukety a už nevíte, jak byste je zpracovali, protože úroda byla víc jak bohatá? Nebo chcete prostě zkusit nějaký raw recept s koupenou bio cuketou? Co takhle si připravit raw cuketové špagety s raw koprovou omáčkou dle principu živé syrové stravy?
Množství vystačí buď na 2 velké porce, anebo na 4 menší. Nezdá se to, ale raw špagety s raw omáčkou jsou v této verzi dost syté a stačí jich méně, než byste snědli klasických těstovinových špaget.
Na výrobu se vám bude hodit spiralizér. Pokud ho nemáte, tak si místo špaget udělejte "nudličky", tedy použijte klasické struhadlo a nastrouhejte cuketu nahrubo.
Dále potřebujete něco, v čem pomelete najemno kešu ořechy a poté můžete přidat vodu. Tedy nesmí to být jen obyčejný mlýnek na suché ingredience. Často bývají vhodné mixéry součástí sad stolních mixérů, někdy se prodávají i samostatně, např. jako smoothie maker.
INGREDIENCE:
- 120 až 130 g bio natural kešu ořechů (nesolených)
- 1 zralé avokádo (např. odrůda Haas s "hrbolatou slupkou" tmavě zelené až hnědé barvy)
- svazek čerstvého kopru
- 1 bio cuketa střední velikosti, případně 2 malé
- sůl (himalájská nebo mořská nerafinovaná bez přídavku jódu)
POSTUP:
- Kešu ořechy pomeleme v mixéru na mák/ořechy (co nejvíce, až se začnou lepit).
- Přidáme cca 3 PL vody, špetku soli a znovu promixujeme, co nejvíce dohladka.
- Přidáme umytý čerstvý kopr a opět promixujeme. Pokud je hmota moc hustá, přidáme trochu vody a promixujeme.
- Mix kešu s koprem přendáme do větší a hlubší nádoby, vhodné na použití tyčového mixéru.
- Opláchnuté avokádo rozkrojíme a vyndáme pecku. Dužinu avokáda krásně vyloupneme polévkovou lžící, a přidáme ji do nádoby s mixem kešu a kopru. Tyčovým mixérem promixujeme do hladka. Ochutnáme, v případě potřeby dosolíme, anebo lehce naředíme vodou, a znovu rozmixujeme. Tím máme hotovou raw koprovou omáčku.
- Omyjeme cuketu, odkrojíme konec a raději ochutnáme, jestli není nahořklá. Poté vytvoříme na spiralizéru cuketové špagety.
- Servírujeme (cuketové špagety společně s raw koprovou omáčkou).
Po jídle se jako nápoj hodí domácí citronáda (neperlivá voda, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a agáve nebo javorový sirup), máte-li i čerstvou mátu, tak si ji do citronády přidejte také.
Tip: Ingredience na raw recepty seženete například v e-shopu VitalVibe nebo třeba v partnerském e-shopu v sekci SUPERPOTRAVINY.