Maková bábovka nebo makový srnčí hřbet s banánem - bez lepku

11.09.2023

Nenáročný bezlepkový recept na makovou buchtu s banánem. Můžete ji udělat například do menší formy na bábovku nebo na srnčí hřbet. Výborná je samotná, ke kávě nebo jako snídaně. Klidně si na ni můžete dát i trochu arašídového nebo kešu másla a marmeládu. Pak to bude i vydatnější snídaně či svačina.

INGREDIENCE:

  • 1 čajová lžička prášku do pečiva (bez lepku, bez fosfátů)
  • Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
  • 1/2 hrnku čerstvě pomletého modrého máku
  • 1/2 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
  • 3 vajíčka
  • 1 zralý banán
  • 120 ml vlažné vody (cca 10 polévkových lžic)


POSTUP:

  • Formu vymastíme např. kokosovým olejem a lehce vysypeme bezlepkovou moukou.
  • Do hrnku s rýžovou moukou přidáme kypřící prášek.
  • Oloupeme banán a rozmixujeme ho s vodou (např. tyčovým mixérem).
  • Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím stranou a žloutky dáme do větší mísy.
  • V míse promícháme metličkou žloutky a přidáme k nim rozmixovanou banánovou vodu, znovu promícháme metličkou.
  • Přidáme cukr a metličkou, případně ručním mixérem, pořádně promícháme.
  • Přidáme mák a pořádně promícháme.
  • Do mísy přisypeme mouku (již vč. kypřícího prášku) a promícháme.
  • Z bílků ušleháme sníh.
  • Sníh vmícháme do směsi v míse - opatrně, spíše těsto nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být hutné, je spíše tekuté až našlehané.
  • Hotové těsto přendáme do formy.
  • Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C
  • Pečeme 50 až 60 minut (po 40 minutách průběžně kontrolujeme, nejlépe testujeme špejlí, nesmí být po vytažení moc vlhká a lepkavá)

Tip: Kokosový cukr v bio kvalitě seženete například v e-shopu VitalVibe.cz. A pokud byste chtěli na oslazení vyzkoušet vynikající sušenou třtinovou šťávu, známou také jako Rapadura či Panela, která je 100% přírodním sladidlem s příjemným medově-ovocným nádechem, tak tu koupíte v partnerském e-shopu v sekci SUPERPOTRAVINY.

Další vita recepty »