Maková bábovka nebo makový srnčí hřbet s banánem - bez lepku
Nenáročný bezlepkový recept na makovou buchtu s banánem. Můžete ji udělat například do menší formy na bábovku nebo na srnčí hřbet. Výborná je samotná, ke kávě nebo jako snídaně. Klidně si na ni můžete dát i trochu arašídového nebo kešu másla a marmeládu. Pak to bude i vydatnější snídaně či svačina.
INGREDIENCE:
- 1 čajová lžička prášku do pečiva (bez lepku, bez fosfátů)
- Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
- 1/2 hrnku čerstvě pomletého modrého máku
- 1/2 hrnku třtinového nebo kokosového cukru
- 3 vajíčka
- 1 zralý banán
- 120 ml vlažné vody (cca 10 polévkových lžic)
POSTUP:
- Formu vymastíme např. kokosovým olejem a lehce vysypeme bezlepkovou moukou.
- Do hrnku s rýžovou moukou přidáme kypřící prášek.
- Oloupeme banán a rozmixujeme ho s vodou (např. tyčovým mixérem).
- Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím stranou a žloutky dáme do větší mísy.
- V míse promícháme metličkou žloutky a přidáme k nim rozmixovanou banánovou vodu, znovu promícháme metličkou.
- Přidáme cukr a metličkou, případně ručním mixérem, pořádně promícháme.
- Přidáme mák a pořádně promícháme.
- Do mísy přisypeme mouku (již vč. kypřícího prášku) a promícháme.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Sníh vmícháme do směsi v míse - opatrně, spíše těsto nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být hutné, je spíše tekuté až našlehané.
- Hotové těsto přendáme do formy.
- Dáme do trouby vyhřáté na 170 °C
- Pečeme 50 až 60 minut (po 40 minutách průběžně kontrolujeme, nejlépe testujeme špejlí, nesmí být po vytažení moc vlhká a lepkavá)
Tip: Kokosový cukr v bio kvalitě seženete například v e-shopu VitalVibe.cz. A pokud byste chtěli na oslazení vyzkoušet vynikající sušenou třtinovou šťávu, známou také jako Rapadura či Panela, která je 100% přírodním sladidlem s příjemným medově-ovocným nádechem, tak tu koupíte v partnerském e-shopu v sekci SUPERPOTRAVINY.