Schisandra chinensis alias Klanopraška čínská – bylina s jedlými bobulemi pěti chutí
Schisandra chinensis (Schizandra) neboli Klanopraška čínská se pěstuje převážně jako léčivá rostlina. Pochází pravděpodobně z lesů severní Číny a také Ruského Dálného východu. Je to popínavá dřevitá rostlina, dosahující výšky až 10 metrů, a umí se skvěle přizpůsobit i drsným klimatickým podmínkám.
Schizandra patří k nejúčinnějším bylinám v čínské medicíně. Její používání zde má již dlouhou historii. Dle čínského názvu Wu Wei Zi se nazývá také tzv. "ovocem pěti chutí". Jedlé bobule schisandry mají chuť slanou, sladkou, kyselou, kořeněnou i hořkou, což dle tradiční čínské medicíny lze přirovnat k základním pěti elementům, tedy údajně v sobě schizandra nese podstatu či energii všech pěti základních prvků, tedy dřeva, ohně, země, kovu a vody. Díky tomu má schopnost podporovat a harmonizovat všech 5 hlavních orgánů v lidském těle, kterými jsou dle tradiční čínské medicíny srdce, játra, slezina, plíce a ledviny.
Schisandra posiluje nervovou soustavu, stimuluje dýchání i cévní činnost, zvyšuje fyzickou i duševní aktivitu, působí proti depresím, snižuje únavu a urychluje rekonvalescenci. Přispívá také k ochraně a regeneraci jater a ke snižování špatného cholesterolu, upravuje kyselost žaludku.
Schisandra je řazena k tzv. adaptogenům, což jsou látky zvyšující odolnost
organismu při zátěži a v extrémních podmínkách.
Patří mezi cenné harmonizátory organismu člověka. Menší dávky povzbuzují organismus, větší dávky působí opačně, tedy uklidňujícím způsobem, jako sedativum.
Schisandra má vysoký obsah vitamínu C, dále obsahuje schizandrin, antioxidant lignan a mnoho dalších cenných látek s jedinečnými vlastnostmi, jež přispívají k harmonizaci lidského organismu.
Schisandra chinesis se řadí mezi tzv. super potraviny či superfoods, což je termín, který se začal používat pro skupinu potravin, které mají vysoký obsah zdraví prospěšných bioaktivních látek.
Abychom z těchto super potravin získali maximum z jejich mimořádných výživových hodnot, doporučuje se je konzumovat v tepelně neupravené podobě, tedy v syrovém alias raw stavu tak, aby všechny enzymy, vitamíny, minerály a důležité látky zůstaly zachovány. Při výrobě, zpracování a úpravě těchto super potravin by neměla být překročena teplota mezi 42-45 °C, což je hraniční teplota, při které se ničí většina potřebných enzymů a také hodně dalších výživných látek.
V raw food kuchyni můžete Schisandru v podobě raw prášku používat například smícháním s ovocnými nebo zeleninovými šťávami, koktejly, smoothies a podobně. Dávkování dle popisu na obalu výrobků.
Schizandra je u nás k sehnání obvykle jako sušené plody, prášek, tinktura anebo jako součást raw superfood směsí s dalšími superpotravinami a adaptogeny - tyto směsi (blendmix) koupíte například v partnerském e-shopu VitalVibe zde »