Rozhovor s Veronikou Klamtovou: Vždy mě neuvěřitelně uspokojovalo vidět spokojené jedlíky a to mi zůstalo dodnes
Dnes bych Vás ráda seznámila s ženou, která se rozhodla podnikat ve světě "raw food" aneb syrové či živé stravy. Poprvé jsem se s ní setkala v žižkovské restauraci Secret of raw. Tato žena se jmenuje Veronika Klamtová a v Praze na Vinohradech provozuje útulnou raw cukrárnu Sweet Secret of raw, kde si můžete bez výčitek zamlsat a dopřát svým chuťovým buňkám nevšední zážitek. V nabídce mají několik druhů raw dortů, k pití si můžete dát kvalitní kávu s rostlinným mlékem, můžete vyzkoušet zelený nápoj z mladého ječmene, tekutou raw čokoládu nebo různé koktejly alias smoothies se super potravinami. Ochutnat tu můžete i domácí raw cereálie, kokosový raw jogurt, mangový puding či raw lívanečky. No, prostě nejlepší bude, když se tam vydáte a ochutnáte sami. :-) Pojďme se nyní seznámit s paní Veronikou a její cestou k raw cukrárně.
Sylva (VitaStyle.cz): Milá Veroniko, jak se Vám vlastně do života
připletlo téma raw food alias vitariánská strava? Kdy poprvé jste se s tímto
stylem stravování a "nevařené" úpravy jídel setkala?
Veronika (Sweet Secret of raw): "S raw food jsem se setkala před třemi
lety, kdy můj přítel začal plánovat otevření restaurace Secret of raw. Požádal
mě o pomoc s rekonstrukcí prostoru, kde měla restaurace vzniknout. Poté už to
byl jen krok k tomu, že jsem se stala provozní a hlavní kuchařkou. Dala jsem
tak sbohem kancelářské práci."
Sylva (VitaStyle.cz): Za jak dlouho se ve Vaší hlavě zrodil nápad
opustit restauraci a provozovat vlastní raw cukrárnu Sweet Secret of raw?
Předpokládám, že jde o franšízu restaurace?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Ano, jedná se o první franšízu restaurace
Secret of raw. Po třičtvrtě roce v restauraci jsem si uvědomila, že provoz je
na moje schopnosti moc velký a tak jsme přišli na nápad otevřít něco menšího a
hned bylo jasné, že se bude jednat o cukrárnu, jelikož vymýšlení raw dortů se
stalo mým velkým koníčkem."
Sylva (VitaStyle.cz): Zažila jste během provozování raw cukrárny nějaké
horké chvilky? Nenarazila jste na nějaká úskalí tohoto vcelku nového podnikání?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Teď se musím smát, jelikož
provozování jakéhokoliv podobného podniku je vlastně jedna velká horká chvilka.
Není jednoduché dát dohromady dobrý tým a udržet vysoký standard servisu i
pokrmů. To je priorita číslo jedna a každý den se o to snažím."
Sylva (VitaStyle.cz): V Praze se postupně otevírají další čistě raw
anebo raw & vegan podniky. Nemáte strach, že to nějak negativně ovlivní
Vaši raw cukrárnu?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Ne, strach nemám. Vím, že moje dorty
mají úspěch a vymýšlím každou chvíli nové a nové, takže zákazníci se u nás
nikdy nenudí. Vím, že se ke mně do cukrárny chodí inspirovat nejeden výrobce
raw dortů a to mě velmi těší. Je vidět, že se moje nápady líbí."
Sylva (VitaStyle.cz): Vy osobně se stravujete vitariánsky zcela nebo
jen částečně? Dodržujete nějaká stravovací pravidla?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Nejsem čistokrevný vitarián,
dlouhodobě se snažím o čistě veganský styl života, ale vždy se mi to nedaří.
Netrestám se za to, a když mám chuť, dám si klidně kvalitní kozí sýr. Hlavní
pro mě je, abych se do ničeho nemusela nutit. Spousty ovoce a zeleniny jíme
denně, zrovna včera jsme si vyrobili domácí rakytníkový džus a děláme menší
vitaminovou očistu."
Sylva (VitaStyle.cz): Máte rodinu, děti? Jak řešíte stravu u nich? A
jak se na Vás s ohledem na raw stravu dívají rodiče, příbuzní a přátelé?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Děti zatím nemáme. Moje a Honzova
rodina zpočátku brali raw stravu jako pomatení smyslů, ale teď už si zvykli a
dokonce se nám podařilo nenásilně začlenit více raw stravy i do jejich
každodenního jídelníčku. Moje sestra dokonce začala pracovat u mě v cukrárně
jako cukrářka. Maminka přestala konzumovat mléčné výrobky a Honzův tatínek se
vrhnul na zeleninové večeře. Myslím, že je to velký úspěch."
Sylva (VitaStyle.cz): Zpátky k raw cukrárně. Všimla jsem si, že
nabízíte výrobu raw dortů na zakázku, včetně raw dortů svatebních a raw
cukroví. Jaké množství raw cukroví jste třeba na Vánoce 2014 připravovali?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Na Vánoce 2014 jsem udělala 450 kg
cukroví. Byl to opravdu perný měsíc. Potřebovala jsem potom tři týdny
odpočinku. Pracovala jsem i 20 hodin denně, abychom poptávku uspokojili. I tak
jsme odmítli ještě minimálně 100 kg… S výrobou svatebních dortů jsem začala
vloni a letos jsem vytiskla i svatební brožury, kde jsou nafocené různé druhy
dortů s různým zdobením a různých velikostí. Zúčastnila jsem se spolu s
restaurací také společenské akce Wedding day, kde jsem prezentovala třípatrový
desetikilový raw dort z bílé čokolády s malinami a borůvkami, zdobený čerstvými
květy. Tento rok jsme dělali již 7 svatebních dortů a to je teprve konec
března, myslím, že je o raw svatební dorty čím dál větší zájem. Někdy však pro
to musím udělat i nemožné, například jet přes celou republiku, abych dovezla
patnáctikilový svatební dort v pořádku…"
Sylva (VitaStyle.cz): Nabízíte i raw catering na objednávku? Už jste
na nějakých akcích připravovali raw pohoštění?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Ano, restaurace i cukrárna nabízí
catering. Minimálně dvakrát do měsíce děláme větší či menší akci. Největší naší
akcí byl zatím raut pro 500 osob. Raw catering je velmi nápaditý a poptávají
nás většinou společnosti, které si potrpí na modernost a inovaci. Také jsme
dělali catering pro několik svateb, kde ženich s nevěstou byli vegani nebo
přímo vitariáni. Reakce byly vždy skvělé, všichni byli nadšení."
Sylva (VitaStyle.cz): Pořádáte i nějaké raw kurzy či workshopy?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Ano, restaurace pořádá celodenní
kurzy a cukrárna půldenní, obojí je jednou za měsíc o víkendu. Na kurzy se lze
přihlásit na našem webu. Momentálně máme až do června plno, možná budeme muset
přidat další termíny, je to úžasné."
Sylva (VitaStyle.cz): Chodí k Vám i lidé tzv. " z ulice", kolemjdoucí,
kteří vůbec raw stravu neznají? Je těžké jim vysvětlit, v čem je raw strava
jiná?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Pokud k nám někdo z ulice zavítá,
většinou hned odejde. Hledají u nás rakvičky a indiánky, které nenajdou. Navíc
ceny raw dortů jsou o dost vyšší než u klasických moučných dezertů, což je také
důvod, proč tito lidé odcházejí. Nechtějí slyšet důvody a výhody našich dortů.
Chápu to, také jsem dříve nebyla tak otevřená."
Sylva (VitaStyle.cz): Používáte v raw cukrárně živočišné mléko a
med? A co káva, ta je také raw? Může si u Vás dát zákazník i víno? Pokud ano, a
měl by chuť na něco slaného, co mu k vínu nabídnete?
Veronika (Sweet Secret of raw): "V cukrárně živočišné mléko
nepoužíváme, med ano, na přání do čaje, nebo do dezertů. Ve velké většině však
používáme agáve sirup a na slazení kávy kokosový cukr. Káva raw není, ale
dovedete si představit cukrárnu bez kávy? To by nebylo ono. Víno nabízíme,
organické z malé vinice. K vínu si mohli hosté do nedávna dát raw sýry, ale aktuálně
máme nové menu a tam již sýry nenabízíme. Budeme se věnovat spíše sladkému."
Sylva (VitaStyle.cz): Teď malinko odbočíme k Vaší osobě. V jakém
slunečním znamení jste se narodila?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Ve znamení panny."
Sylva (VitaStyle.cz): Co byla Vaše první výdělečná práce?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Pracovala jsem ve společnosti Groupe
SEB, která prodává kuchyňské přístroje Tefal, Moulinex, Rowenta a Krups."
Sylva (VitaStyle.cz): Takže jste se kolem "kuchyně" motala už při
prvních pracovních příležitostech… Kde a jaké pracovní zkušenosti jste už
stihla nasbírat, než jste se dostala do raw cukrárny?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Nejsem nestálý člověk. Byla jsem šest
let v jedné společnosti, viz výše, a dalších šest let ve společnosti Laufen – u
výrobce a prodejce luxusního koupelnového vybavení. Jistě každý zná českou
značku Jika, která také pod společnost Laufen patří. V obou společnostech jsem
pracovala v marketingu."
Sylva (VitaStyle.cz): Vzpomenete si na nejoblíbenější jídlo a nejvíce
nenáviděné jídlo Vašeho dětství?
Veronika (Sweet Secret of raw): "Nenáviděné jídlo? To asi
neexistovalo. Já jsem vždycky milovala veškeré jídlo, maminka mě vždycky
chválila, jaký jsem vzorný strávník. Možná hrachová kaše nebyla na prvních
příčkách, ale i to jsem snědla. A milované jídlo v dětství byly brambory s
tatarkou, mimo jiných asi sto dalších jídel :-)"
Sylva (VitaStyle.cz): Na co jste si jako malá
nejraději hrála? Čím jste chtěla jako velká být? Staly se Vaše dětské sny
realitou?
Veronika
(Sweet Secret of raw): "Můj tatínek mě už od malička vedl k vaření,
dostala jsem od něj dokonce i řád stříbrné naběračky (stříbrné naběračky na
řetízku), byla jsem nadšený "pomahač" v kuchyni odjakživa. Ale samozřejmě jsem
chtěla být letuškou, popelářem, baletkou, asi jako každý. Pak asi v pubertě se
vaření zase dostalo do popředí. Pořádala jsem doma nespoutané "žrací" večírky
pro všechny přátele, třeba 200 borůvkových knedlíků, nebo mexický večer a
podobně. Neuvěřitelně mě uspokojovalo vidět spokojené jedlíky a to mi zůstalo
dodnes."
Sylva (VitaStyle.cz): Zdá se, že jste ve svém hlavním
naplnění měla jasno už jak malá. :-) Máte před sebou nějaké další cíle a sny,
které byste chtěla zrealizovat?
Veronika
(Sweet Secret of raw): "Začala jsem vyrábět domácí kosmetiku bez
chemie, kterou si zamilovali všichni moji známí, kdo ji vyzkoušeli. Bohužel
naše legislativa nepřeje malým výrobcům přírodní kosmetiky, ale moc ráda bych
jednou měla i obchůdek…. Zatím se spokojím s tím, že budu kosmetiku nabízet
našim hostům v cukrárně.
"Tak to Vám určitě držím moc palce i pěsti, ať se Váš sen splní!
Děkuji Vám za inspirativní rozhovor.
Sylva
www.vitastyle.cz
Veronika (Sweet Secret of raw): "Také děkuji".
Praha, 12. 4. 2015