Žampionová krémová polévka z marinovaných žampionů a avokáda (raw food)
09.10.2017
Raw žampionová krémová polévka z marinovaných žampionů a avokáda. Vydatná hustší polévka - veganský & bezlepkový & raw food recept. Pro výraznější chuť si žampiony předem namarinujeme, nejlépe přes noc nebo aspoň 3-4 hodiny. Na polévku lze použít klasické světlé žampiony nebo tmavší portobello žampiony.
INGREDIENCE (na cca 2 až 3 porce):
- Žampiony (cca 200 g)
- 1 zralé avokádo (nejlépe odrůda Haas s tmavou hrubou slupkou)
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 čajová lžička panenského dýňového oleje
- Kayenský pepř (lze vynechat)
- Čerstvá pažitka na posyp
- 300 ml vody
+ na marinádu:
- 2 až 3 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička sušeného česneku medvědího nebo stroužek čerstvého česneku
- Sůl (nerafinovaná mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská nebo vulkanická)
POSTUP:
- Nejprve dáme marinovat žampiony: Žampiony opláchneme studenou vodou, nakrájíme na plátky a vložíme do nějaké uzavíratelné plastové krabičky či skleničky. Žampiony trochu osolíme, přidáme k nim olivový olej a trošku medvědího česneku nebo na plátky nakrájený stroužek čerstvého česneku. Krabičku uzavřeme a chvíli s ní zatřeseme, aby se vše v krabičce promísilo. Poté krabičku se žampiony dáme do ledničky marinovat, a to přes noc nebo aspoň na 3 až 4 hodiny.
- Marinované žampiony vyndáme z krabičky, trošku je necháme okapat. Asi třetinu žampionů si dáme stranou, zbytek dáme do mixéru.
- Do mixéru přidáme vydlabané avokádo, 3 dcl vlažné vody, citronovou šťávu, dýňový olej a mixujeme do hladka. Ochutnáme, dle potřeby dosolíme, můžeme přidat trošinku kaeynského pepře (zejména, pokud je venku chladno a chceme se zahřát). Pokud je polévka moc hustá, trošku ji ještě naředíme vodou.
- Polévku z mixéru přelejeme do hrnce, přidáme plátky marinovaných žampionů, které jsme si nechali stranou a polévku za stálého míchání opatrně ohřejeme max do 42 °až 45 °C. Pokud si chceme polévku více nazdobit, tak si ještě pár plátků žampionů necháme stranou a položíme je na hladinu polévky až při servírování.
- Ozdobíme nakrájenou čerstvou pažitkou a servírujeme.