Vitariánský banánovo-hruškový dort (raw food)
06.01.2014
Recept na nepečený raw banánovo-hruškový minidort pro menší rodinu. Přirozeně bez lepku, bez laktózy a mléka, bez cukru, bez vajec. Na tuto verzi byla použita malá forma o průměru 12 cm. Z minidortu uděláte 5-6 menších porcí dortu/dezertu. Vzhledem k tomu, že vitariánské nepečené dorty jsou obvykle velmi syté, postačí menší kus, než jsme zvyklí u klasických pečených dortů z většiny cukráren. Pokud žijete sami nebo v páru, nebo jste menší rodina, je tento minidort ideální. Zkonzumovat by se měl cca do 3 dnů.

INGREDIENCE na korpus:
- 6 sušených švestek
- 4 větší medjool datle (nebo cca 6 malých datlí)
- Hrst natural mandlí
- 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu
INGREDIENCE na krém:
- Hrst kešu ořechů namočených 2-3 hodiny do studené vody
- 1 velký zralý banán (nebo 2 menší)
- ½ hrušky bez slupky
- Čajová lžička raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru
- 2-3 čajové lžičky panenského kokosového oleje, můžete dát i trochu více, aby byl krém pevnější
INGREDIENCE na posyp:
- Raw karob nebo raw kakao, případně nastrouhaná raw čokoláda
POSTUP:
- Švestky a datle namočíme na cca 30-60 minut do trochy studené vody.
- Rozmixujeme datle, švestky mandle a kokos do lepkavé hmoty. Tuto hmotu dáme na dno dortové formy a stlačíme ji.
- Nyní vytvoříme krém, a to jednoduše tak, že rozmixujeme všechny ingredience na krém (kešu ořechy, z kterých jsme slili vodu, oloupaný banán, půlku oloupané hrušky, agáve sirup a kokosový olej). Rozmixujeme do hladka.
- Krém navrstvíme do formy na korpus.
- Přes sítko posypeme raw karobem nebo raw kakaem nebo nastrouháme raw čokoládu.
- Dáme do ledničky přes noc anebo aspoň na 5 hodin. Lze dát i na hodinu do mrazničky.
- Servírujeme vychlazené.
Pozn.: Tento krém je méně hutný. Né každý má rád příliš hutné kokosové krémy. V tomto receptu je ho méně a krém je tedy trochu řidší, než třeba znáte z raw cukráren či jiných receptů. Nicméně z formy šel lehce vyndat a ukrojit také. Nedržel přesně tvar, jako tuhé dorty s větším množstvím kokosového oleje, ale chuťově je velmi dobrý a lehčí. Pokud chcete pevnější formu krémové části dortu, tak přidejte trochu více kokosového oleje.
