Vitariánský banánovo-hruškový dort (raw food)

06.01.2014

Recept na nepečený raw banánovo-hruškový minidort pro menší rodinu. Přirozeně bez lepku, bez laktózy a mléka, bez cukru, bez vajec. Na tuto verzi byla použita malá forma o průměru 12 cm. Z minidortu uděláte 5-6 menších porcí dortu/dezertu. Vzhledem k tomu, že vitariánské nepečené dorty jsou obvykle velmi syté, postačí menší kus, než jsme zvyklí u klasických pečených dortů z většiny cukráren. Pokud žijete sami nebo v páru, nebo jste menší rodina, je tento minidort ideální. Zkonzumovat by se měl cca do 3 dnů.

INGREDIENCE na korpus:

  • 6 sušených švestek
  • 4 větší medjool datle (nebo cca 6 malých datlí)
  • Hrst natural mandlí
  • 2 polévkové lžíce strouhaného kokosu


INGREDIENCE na krém:

  • Hrst kešu ořechů namočených 2-3 hodiny do studené vody
  • 1 velký zralý banán (nebo 2 menší)
  • ½ hrušky bez slupky
  • Čajová lžička raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru
  • 2-3 čajové lžičky panenského kokosového oleje, můžete dát i trochu více, aby byl krém pevnější


INGREDIENCE na posyp:

  • Raw karob nebo raw kakao, případně nastrouhaná raw čokoláda


POSTUP:

  1. Švestky a datle namočíme na cca 30-60 minut do trochy studené vody.
  2. Rozmixujeme datle, švestky mandle a kokos do lepkavé hmoty. Tuto hmotu dáme na dno dortové formy a stlačíme ji.
  3. Nyní vytvoříme krém, a to jednoduše tak, že rozmixujeme všechny ingredience na krém (kešu ořechy, z kterých jsme slili vodu, oloupaný banán, půlku oloupané hrušky, agáve sirup a kokosový olej). Rozmixujeme do hladka.
  4. Krém navrstvíme do formy na korpus.
  5. Přes sítko posypeme raw karobem nebo raw kakaem nebo nastrouháme raw čokoládu.
  6. Dáme do ledničky přes noc anebo aspoň na 5 hodin. Lze dát i na hodinu do mrazničky.
  7. Servírujeme vychlazené.

Pozn.: Tento krém je méně hutný. Né každý má rád příliš hutné kokosové krémy. V tomto receptu je ho méně a krém je tedy trochu řidší, než třeba znáte z raw cukráren či jiných receptů. Nicméně z formy šel lehce vyndat a ukrojit také. Nedržel přesně tvar, jako tuhé dorty s větším množstvím kokosového oleje, ale chuťově je velmi dobrý a lehčí. Pokud chcete pevnější formu krémové části dortu, tak přidejte trochu více kokosového oleje.