Veganské raw tzatziki (raw food)

09.06.2014

Rychlý recept na osvěžující domácí veganské raw tzatziki. Jsou přirozeně bez lepku, bez laktózy, bez cukru, bez sóji, bez éček a konzervantů. Pochutnat si na nich můžeme samostatně, s olivami, s raw krekry, nebo jako přílohu k raw karbanátkům či jiným raw pokrmům. Pokud jíte i jídla mimo kategorii raw food, tak si můžete tyto tzatziki dát k jakémukoli oblíbenému jídlu. Vaší fantazii se meze nekladou.

INGREDIENCE:

  • hrst natural kešu ořechů, nesolených, nepražených
  • 1 velká salátová okurka
  • čerstvá citronová šťáva (cca 1/2 polévkové lžíce)
  • čajová lžička panenského olivového oleje (lze vynechat)
  • čerstvý kopr nebo sušený (množství dle chuti, čerstvý kopr tzatziki krásně zabarví)
  • 1-2 stroužky česneku případně sušený mletý česnek (lze vynechat)
  • nerafinovaná sůl - mořská bez přídavku jódu či růžová himalájská

POSTUP:

  1. Kešu ořechy namočíme do studené až vlažné vody alespoň na 2 hodiny. Trochu nabobtnají, lépe se pak rozmixují do krémova a trochu se enzymaticky "oživí". 
  2. Slijeme vodu a ořechy propláchneme čistou vodou. 
  3. Kešu ořechy dáme do mlýnku na ořechy či mák nebo do blenderu (smoothie makeru).
  4. Oloupeme okurku (případně, pokud máte bio či okurku z vlastní zahrádky, můžete slupku obsahující hodně živin nechat, ale budete mít tzatziki trochu hrubější konzistence) a nastrouháme ji nahrubo, můžeme polovinu i najemno. 
  5. Nastrouhanou okurku dáme na síto na misku, trochu vymačkáme, aby okurková voda vytekla. Okurkovou vodu si dáme zatím stranou. 
  6. Nastrouhanou okurku vyklopíme ze síta do středně velké misky (ve které finálně smícháme všechny ostatní ingredience).
  7. Nyní se vrátíme k mlýnku (blenderu), kde máme zatím připraveny kešu ořechy. Přidáme k nim citronovou šťávu, trošku okurkové vody (jen tak polévkovou lžíci) a kopr. Umixujeme do krémova. 
  8. Krém přendáme z blenderu do misky s nastrouhanou okurkou a promícháme. Ochutnáme, přisolíme dle chuti, případně vmícháme prolisovaný česnek nebo ještě zakápneme panenským olivovým olejem.

Konzumujeme pokudmožno ihned, případně uchováme v lednici a spotřebujeme nejlépe do druhého dne.


Tip: Některé ingredience na tento raw recept můžete koupit v bio kvalitě například v e-shopu VitalVibe nebo BEWIT »


Další raw food recepty »