Vegan bezlepkový chleba ze směsi Adveni s chia moukou

20.03.2016

Recept na vegan bezlepkový chleba z modré bezlepkové směsi Adveni, která je současně bez sóji, lupiny, deproteinovaneho pšeničného škrobu, bez mléka, vajec, barviv a aromat.

INGREDIENCE:

  • Směs Adveni modrá 750 g
  • 1,5 sáčku sušeného droždí Alnatura (celkem 13,5 g)
  • 4 polévkové lžíce natural semínek (mix slunečnicová, dýňová, lněná, konopná)
  • 1–1,5 čajové lžičky tmavého javorového sirupu
  • Sůl (nerafinovaná mořská bez přídavku jódu)
  • 450 ml vlažné vody

POSTUP:

  1. Do kuchyňského robotu nebo velké mísy nasypeme směs Adveni, přidáme droždí, semínka a lžičku soli. Směs promísíme (promícháme).
  2. Během dalšího míchání/mixování vléváme pomalu vodu a nakonec sirup.
  3. Směs prohněteme (v mixéru nebo ručně v míse).
  4. Formu na chleba vytřeme olejem, těsto dáme do formy na chleba nebo vytvarujeme bochník ručně.
  5. Chleba potřeme trochou vody – uhladíme, potřeme lehce olejem a nařízneme.
  6. Přikryjeme ubrouskem (čistou utěrkou) a dáme 60 minut kynout (například na topení, nebo na nějaké teplejší místo, pozor, né do průvanu).
  7. Předehřejeme troubu na 200 °C a chleba pečeme 60 minut.
  8. Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.