Šípkové cukroví – nepečené veganské vánoční cukroví bez lepku

11.12.2018

Babiččin veganský a bezlepkový recept na šípkové cukroví, které není třeba péct v troubě, stačí topení nebo potravinová sušička. Je to tedy nepečené cukroví, které by mohlo potěšit i přívržence raw food cukroví. Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Pokud ji nemáte, můžete použít třeba rybízovou marmeládu a budete mít rázem Rybízové cukroví. Tento recept na sušené vánoční šípkové cukroví je tedy bezlepkový, bez laktózy a vhodný i pro vegany. Lze si ho vylepšit i citronovou polevou (příp. bílkovou pro "nevegany").

INGREDIENCE (množství asi na 4 kruhové pláty sušičky):

  • 180 g mletého/práškového třtinového cukru, nejlépe surového, případně kokosového 
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 2 polévkové lžíce šípkové marmelády (nebo případně rybízové)

+ pokud budete chtít i citronovou polevu, tak budete potřebovat ještě:

  • 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 polévková lžíce horké vody
  • cca 100 g jemně mletého třtinového cukru (nejlépe přesátého)

(Pokud vám nevadí bílek, můžete si udělat i citronovou bílkovou polevu – místo vody dáte jeden bílek a cukru dle potřeby, až do optimální konzistence).


POSTUP:

  1. Cukr a ořechy smícháme v míse, přidáme marmeládu a trochu zpracujeme vařečkou. Poté přendáme na vál a dopracujeme ručně do těsta.
  2. Těsto podsypáváme lehce mletým třtinovým cukrem, vyvalujeme placky o výšce cca 3 mm a vykrajujeme tvary – třeba oblíbená srdíčka.
  3. Dáme na pláty potravinové sušičky a sušíme cca na 42 °C, asi 5 hodin (dle typu sušičky). Cukroví je hotové, když už je hezky oschlé, ale né tvrdé.
  4. Pokud budeme (třeba jen na část cukroví) dávat i citronovou polevu, tak si vezmeme hrnek (nebo misku), kam dáme vodu a citronovou šťávu, a postupně přisypáváme cukr, stále mícháme – nejlépe malou ruční metličkou, nebo lžičkou, až docílíme optimální hustší a hladké konzistence. Na cukroví nanášíme štětečkem nebo lžičkou, a necháme do druhého dne zaschnout.