Šípkové cukroví – nepečené veganské vánoční cukroví bez lepku
Babiččin veganský a bezlepkový recept na šípkové cukroví, které není třeba péct v troubě, stačí topení nebo potravinová
sušička. Je to tedy nepečené cukroví, které by mohlo potěšit i přívržence raw food cukroví. Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Pokud ji nemáte, můžete použít
třeba rybízovou marmeládu a budete mít rázem Rybízové cukroví.
Tento recept na sušené vánoční šípkové cukroví je tedy bezlepkový, bez laktózy a vhodný i pro vegany. Lze si ho vylepšit i citronovou polevou (příp. bílkovou pro "nevegany").
INGREDIENCE (množství asi na 4 kruhové pláty sušičky):
- 180 g mletého/práškového třtinového cukru, nejlépe surového, případně kokosového
- 90 g mletých vlašských ořechů
- 2 polévkové lžíce šípkové marmelády (nebo případně rybízové)
+ pokud budete chtít i citronovou polevu, tak budete potřebovat ještě:
- 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 polévková lžíce horké vody
- cca 100 g jemně mletého třtinového cukru (nejlépe přesátého)
(Pokud vám nevadí bílek, můžete si udělat i citronovou bílkovou polevu – místo vody dáte jeden bílek a cukru dle potřeby, až do optimální konzistence).
POSTUP:
- Cukr a ořechy smícháme v míse, přidáme marmeládu a trochu zpracujeme vařečkou. Poté přendáme na vál a dopracujeme ručně do těsta.
- Těsto podsypáváme lehce mletým třtinovým cukrem, vyvalujeme placky o výšce cca 3 mm a vykrajujeme tvary – třeba oblíbená srdíčka.
- Dáme na pláty potravinové sušičky a sušíme cca na 42 °C, asi 5 hodin (dle typu sušičky). Cukroví je hotové, když už je hezky oschlé, ale né tvrdé.
- Pokud budeme (třeba jen na část cukroví) dávat i citronovou polevu, tak si vezmeme hrnek (nebo misku), kam dáme vodu a citronovou šťávu, a postupně přisypáváme cukr, stále mícháme – nejlépe malou ruční metličkou, nebo lžičkou, až docílíme optimální hustší a hladké konzistence. Na cukroví nanášíme štětečkem nebo lžičkou, a necháme do druhého dne zaschnout.