Raw koprový dresing, dip či koprová omáčka (raw food)

13.01.2018

Recept na vegan & raw koprový dip, dresing, koprovou zálivku či omáčku. Hustotu si sami určíme podle toho, na co ji chceme použít. Hodí se k mnoha raw i klasickým pokrmům. S touto léčivou bylinkou s výraznou vůní i chutí můžeme experimentovat různými způsoby.

INGREDIENCE:

  • Menší svazek čerstvého kopru (optimálně bio)
  • 120 až 130 g bio natural kešu ořechů (nesolených)
  • cca 2 PL neperlivé vody
  • troška soli (např. růžová himalájská nebo nerafinovaná mořská sůl bez přídavku jódu)


POSTUP:

  1. Kešu ořechy pomeleme v mixéru na mák/ořechy či smoothie mixéru/blenderu (co nejvíce, až se začnou lepit).
  2. Přidáme cca 2 PL vody, špetku soli a znovu promixujeme, co nejvíce dohladka.
  3. Přidáme čerstvý kopr a znovu promixujeme. (Můžeme si trochu kopru nechat stranou na ozdobení pokrmu, anebo trochu kopru najemno nakrájet a nakonec vmíchat do směsi).
  4. Ochutnáme, a pokud je třeba, trošku ještě naředíme nebo dosolíme. Výsledná hustota záleží na našich požadavcích. Vodu vždy přidáváme postupně, začneme s menším množstvím a doléváme po troškách postupně, než docílíme požadované konzistence.


Tento raw koprový dresing můžeme použít například k zapečeným bramborám, obalované cuketě, patizonu či celeru, k pečeným bramborám, pečené zelenině, hranolkům či nokům, k raw cuketovým špagetám nebo jako zálivku na zeleninový salát. Podle využití si ji naředíme více či méně.