Raw kešu dresing (dip) aneb "Kešu majda" (raw food)

13.11.2017

Základní recept na vegan & raw kešu dip, dresing, zálivku..., zkrátka na takovou "kešu majdu". Její hustotu si sami určíme, podle toho, na co ji chceme použít. Pokud ji chceme třeba místo klasické majonézy či tatarky k zapečeným bramborám, obalované cuketě, patizónu či celeru, k pečeným bramborám, pečené zelenině, hranolkům či nokům, do vánočního bramborového salátu nebo k raw cuketovým špagetám, tak si ji uděláme spíše hustší. Jestliže si chceme vytvořit kešu zálivku třeba na zeleninový salát, uděláme ji řidší. Využití je pestré. Níže najdete recept na základní variantu, z které si přidáním různých surovin můžete vytvořit mnoho variací "kešu majdy" k různým pokrmům.

INGREDIENCE:

  • 120 až 130 g bio natural kešu ořechů (nesolených)
  • cca 2 PL neperlivé vody
  • troška soli (např. růžová himalájská nebo nerafinovaná mořská sůl bez přídavku jódu)


POSTUP:

  1. Kešu ořechy pomeleme v mixéru na mák/ořechy či smoothie mixéru/blenderu (co nejvíce, až se začnou lepit).
  2. Přidáme cca 2 PL vody, špetku soli a znovu promixujeme, co nejvíce dohladka.
  3. Ochutnáme a pokud je třeba, trošku ještě naředíme nebo dosolíme. Výsledná hustota záleží na našich požadavcích. Vodu vždy přidáváme postupně, začneme s menším množstvím a doléváme po troškách postupně, než docílíme požadované konzistence.


Můžeme dresing použít takto, v základní verzi, anebo můžeme do hotového kešu dresingu přidat cokoli dalšího, například čerstvou pažitku, jarní cibulku, červenou či bílou cibuli, prolisovaný česnek, čerstvý medvědí česnek, čerstvou bazalku... Tyto suroviny už do kešu dresingu jen vmícháme. Pokud bychom to rozmixovali, byl by dresing příliš "ostrý a výrazný". Můžete to samozřejmě také vyzkoušet, ale výše uvedené suroviny je lepší s kešu dresingem pouze smíchat.