Mandlovo-karobové sezamky (raw food sušenky)
10.01.2016
Recept na raw food sušenky, které dostaly název mandlovo-karobové sezamky.
Dle velikosti, kterou si sami zvolíte, je můžete použít jako sušenku ke
kávě, čaji či raw čokoládě anebo v menším provedení jako raw vánoční bezlepkové cukroví.
Níže uvedené množství surovin vystačilo na 22 větších sušenek o průměru
cca 9 cm, V menším provedení jich uděláte i dvojnásobek. Nepražený
karob můžete vyměnit i za nepražené raw kakao. Tento recept spadá do kategorie raw food, živá strava, syrová strava, vitariánská strava, vegan, bez lepku i bez laktózy.
INGREDIENCE:
- 200 g natural mandlí, namočených přes noc do studené vody
- 100 g sezamových semínek, namočených přes noc do studené vody
- 200 g slunečnicových semínek, namočených přes noc do studené vody
- 4 polévkové lžíce raw karobového prášku
- 1 kávová lžička mleté vanilky
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 4 polévkové lžíce sladidla – raw agáve sirup, palmový kokosový nektar nebo včelí med apod.
POSTUP:
- Připravíme si velkou mísu.
- Sezamová semínka propláchneme a dáme do mísy.
- Mandle propláchneme, necháme pořádně okapat a dáme do mixéru/robotu s "S" nožem.
- Slunečnicová semínka propláchneme a přidáme do mixéru k mandlím.
- Do mixéru dále přidáme skořici, vanilku a nepražený raw karob.
- Mixujeme a ochutnáme. Přidáme sladidlo a ještě znovu mixujeme.
- Hmotu z mixéru přendáme do mísy a smícháme se sezamovými semínky do "těsta". Těsto bude držet pohromadě podle toho, jak výkonný máte mixér. Někdy může držet hezky, že půjde i vyválet, s horším mixérem to bude spíše hmota, z které lžičkou či vidličkou sušenky (placičky) vytvarujete.
- Na plata sušičky dáme trošku proděravělý sušicí papír a na něj lžičkou tvarujeme kolečka.
- Sušíme na 42 až 45 °C přibližně 12 až 15 hodin. Tím bude zachována raw food alias živá kvalita sušenek.