Raw cizrnový humus

15.05.2015

Jednoduchá raw food varianta cizrnového humusu. Variant existuje určitě více, Tento recept berte jako tip na jeden z nich. Možná ho jednou vyzkoušíte přesně takto, a příště Vás napadnou různé obměny dle vašich preferovaných chutí. Kreativitě se meze nekladou.

INGREDIENCE ANEB CO POTŘEBUJETE (množství na jednu vydatnou porci):


HUMUS:

  • Cizrna – hrnek naklíčené cizrny
  • Sezam – 2 lžíce natural sezamových semínek (naklíčených nebo 12 až 24 hodin máčených ve studené/vlažné vodě)
  • Olivový olej – 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje
  • Citronová šťáva – 1 až 2 lžíce čerstvé šťávy z citrónu
  • Jarní cibulka – jedna čerstvá jarní cibulka nakrájená na drobné kousky
  • Česnek – 1/4 stroužku čerstvého česneku, nebo trocha sušeného česneku, případně česneku medvědího.
  • Sůl – dle chuti organická nerafinovaná sůl – mořská, růžová himalájská nebo keltská.
  • + variabilně lze přidat další koření (kmín, kari, barevný pepř...)

OBLOHA:

  • Mrkev
  • Ledový nebo římský salát
  • Paprika (žlutá, červená, zelená...)
  • Rajčátka

POSTUP:

  • Do mlýnku či mixéru (kuchyňského robotu) dáme cizrnu, sezam, olivový olej a citronovou šťávu.
  • Umixujeme – nemusíme zcela do hladka. Ochutnáme, dosolíme, znovu i se solí umixujeme.
  • Přendáme do plastové či uzavíratelné kuchyňské krabičky, přidáme najemno nakrájenou jarní cibulku, česnek a případně další koření dle chuti.
  • Zamícháme a necháme odležet cca 3-4 hodiny v ledničce. Nejlépe si humus připravit hned ráno a do oběda či večeře nechat odležet.
Servírovat můžete tento raw cizrnový humus obložený lístečky salátu, proužky nakrájené mrkve, okurky, papriky nebo s cherry rajčátky. Kdo chce, může k tomu přikusovat sušené krekry – například lněné.


Další raw food recepty »