Raw cizrnový humus
15.05.2015
Jednoduchá raw food varianta cizrnového humusu. Variant existuje určitě více, Tento recept berte jako tip na jeden z nich. Možná ho jednou vyzkoušíte přesně takto, a příště Vás napadnou různé obměny dle vašich preferovaných chutí. Kreativitě se meze nekladou.
INGREDIENCE ANEB CO POTŘEBUJETE (množství na jednu vydatnou porci):
HUMUS:
- Cizrna – hrnek naklíčené cizrny
- Sezam – 2 lžíce natural sezamových semínek (naklíčených nebo 12 až 24 hodin máčených ve studené/vlažné vodě)
- Olivový olej – 2 lžíce zastudena lisovaného panenského olivového oleje
- Citronová šťáva – 1 až 2 lžíce čerstvé šťávy z citrónu
- Jarní cibulka – jedna čerstvá jarní cibulka nakrájená na drobné kousky
- Česnek – 1/4 stroužku čerstvého česneku, nebo trocha sušeného česneku, případně česneku medvědího.
- Sůl – dle chuti organická nerafinovaná sůl – mořská, růžová himalájská nebo keltská.
- + variabilně lze přidat další koření (kmín, kari, barevný pepř...)
OBLOHA:
- Mrkev
- Ledový nebo římský salát
- Paprika (žlutá, červená, zelená...)
- Rajčátka
POSTUP:
- Do mlýnku či mixéru (kuchyňského robotu) dáme cizrnu, sezam, olivový
olej a citronovou šťávu.
- Umixujeme – nemusíme zcela do hladka.
Ochutnáme, dosolíme, znovu i se solí umixujeme.
- Přendáme do plastové či
uzavíratelné kuchyňské krabičky, přidáme najemno nakrájenou jarní
cibulku, česnek a případně další koření dle chuti.
- Zamícháme a necháme odležet cca 3-4 hodiny v ledničce. Nejlépe si humus připravit hned ráno a do oběda či večeře nechat odležet.
Servírovat
můžete tento raw cizrnový humus obložený lístečky salátu, proužky nakrájené
mrkve, okurky, papriky nebo s cherry rajčátky. Kdo chce, může k tomu přikusovat sušené
krekry – například lněné.