Papriková polévka s avokádem (raw food)

08.03.2015

Jednoduchý vitariánský recept na paprikovou raw polévku s avokádem. Avokádo zjemní chuť a přidá polévce krémovější konzistenci. Zdravá domácí polévka přirozeně bez lepku, bez přidaného cukru, bez mléka a laktózy, bez vajec, bez sóji, bez "chemie" a umělých konzervantů. Aneb víte, co jíte.

INGREDIENCE (na cca 2 porce)

  • 1 velká sladká červená paprika
  • 1 červená kapie
  • ½ zralého avokáda (nejlépe odrůda Haas)
  • 1 jarní cibulka
  • stroužek česneku
  • koření dle chuti - například: česnek medvědí, sladká paprika, libeček
  • sůl - organická nerafinovaná mořská bez uměle přidaného jódu, růžová himalájská nebo keltská či černá vulkanická sůl (chutnající i vonící po vajíčkách)
  • variabilně posyp na polévku - například loupané konopné semínko nebo jakékoliv mladé výhonky (řeřicha, vojtěška apod.), čerstvá petrželka nebo pažitka
  • 200 ml vody


POSTUP:

  1. Očistěte jarní cibulku, nakrájejte ji na kroužky či drobné kousky a nechte si ji stranou.
  2. Do mixéru vložte na kousky nakrájenou papriku, kápii a avokádo, zalijte vodou a rozmixujte do hladka. Přelijte do kastrůlku.
  3. Oloupejte stroužek česneku a rozmáčkněte ho do polévky v kastrůlku.
  4. Polévku zamíchejte, ochutnejte. Dle potřeby osolte a okořeňte.
  5. Opatrně ohřejte za stálého míchání na mírném ohni nebo ve vodní lázni do teploty cca 42 °C (aby byla zachována raw kvalita).
  6. Polévku ozdobte nakrájenou jarní cibulkou nebo loupanými konopnými semínky. Můžete samozřejmě i třeba najemno nakrájenou čerstvou petrželkou, pažitkou, výhonky řeřichy, vojtěšky a podobně.
  7. Ihned podávejte.

TIP: Pokud je zrovna zimní období a potřebujete se zahřát, můžete přidat trošku kayenského pepře, chilli nebo zázvoru.

Další raw food recepty »