Ořechovo-švestkový raw koláč s čokoládovou polevou (raw food)
Bezlepkový raw recept na nepečený sytý ořechovo-švestkový koláč s čokoládovo-banánovou polevou. Recept je vcelku jednoduchý a výsledek potěší zejména milovníky hutnějších raw food dezertů s čokoládou či karobem. Tento dezert se hodí zejména v chladnějších měsících roku. I menší kus dobře zasytí, z velké kulaté či hranaté formy tak můžete udělat dost porcí i pro větší rodinnou oslavu. S ingrediencemi si můžete pohrát i tak, že si můžete například ubrat ingredience z korpusu a mít ho ve finále nižší a naopak trochu přidat ingrediencí u polevy a mít ji vyšší. Záleží, jaký chcete mít výsledek. Každý máme jiné představy a jiné chutě. :-)
INGREDIENCE na dort o průměru cca 22 cm
Na korpus:
- 4 hrnky vyloupaných vlašských ořechů*
- 15 velkých Medjoul datlí bez pecek (případně 30 malých datlí)
- 30 sušených švestek (pokud budete mít velké sušené švestky, můžete zkusit dát nejprve 20)
- 0,5 hrnku raw karobového prášku, lze vyměnit za raw kakaový prášek
- 2 čajové lžičky baobab prášku (lze vynechat)
- ½ lžička vanilky (lze vynechat)
- Malá špetička nerafinované mořské soli (lze také vynechat)
- Polévková lžíce včelího medu (lze vynechat v případě, že vám těsto dostatečně lepí a je sladké samo o sobě dost)
*Pokud máte starší, můžete ořechy trochu oživit, tedy namočit je cca
na 2-4 hodiny do studené/vlažné vody, pak je propláchnout a nechat cca
20 minut oschnout na topení, na slunci či v sušičce (max. do 42-45 °C).
Na polevu:
- 4-5 polévkových lžic panenského kokosového oleje
- 4-5 polévkových lžic raw kakaového prášku
- 2-3 polévkové lžíce raw agáve sirupu, příp. jiného sladidla, jako včelí med, tmavý javorový sirup, kokosový palmový nektar
- 1 zralý banán
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
POSTUP:
- Do mixéru/robotu s "S" nožem dáme všechny vlašské ořechy a chvíli mixujeme do polohruba. Asi 2 lžíce pomletých ořechů si dáme stranou do misky na finální ozdobení/posyp dortu.
- Do mixéru/robotu přidáme k ořechům ostatní ingredience (mimo medu), tedy přidáme datle, švestky, karob, baobab, vanilku, sůl a mixujeme do lepkavé směsi. Pokud je směs hodně suchá, přidáme lžíci medu a ještě mixujeme do spojení. Směs přendáme do velké mísy a ještě ji chvíli hněteme, nejlépe rukama, aby držela při sobě (asi jako kdybyste chtěli tvarovat kuličky), ale nelepila se příliš na prsty.
- Vezmeme si dortovou formu a vymažeme ji kokosovým olejem, na dno případně můžeme připevnit pečící papír. Na dno formy vložíme připravenou hmotu na korpus a natlačíme ji rovnoměrně až ke krajům. Dáme zatím do ledničky.
- Nyní si připravíme polevu: Necháme ve vodní lázni (max do 42-45 °C) nebo na topení rozpustit kokosový olej. Dáme ho do mixéru (nebo nádoby, ve které polevu rozmixujeme tyčovým mixérem), přidáme agávový sirup (či jiné vybrané sladidlo), kakao, banán, citronovou šťávu a rozmixujeme do hladka.
- Z lednice vyndáme připravenou formu s korpusem a na korpus nalejeme a rozprostřeme až do krajů polevu.
- Vezmeme si připravené namleté vlašské ořechy a polevu jimi posypeme. Dort dáme do lednice na 4 až 8 hodin vychladit (například přes noc).
- Po vychladnutí dort servírujeme.
- Uchováváme v ledničce, spotřebujeme cca do 4 dní.