Ořechovo-makový brownie dezert s morušemi a čokoládovou polevou (raw food)
Raw recept na ořechovo-makový brownie dezert s morušemi a čokoládovo-vanilkovou polevou. Sytý dezert nejen pro milovníky máku, vlašských ořechů a čokolády. Přirozeně bezlepkový, vitariánský (raw food) a veganský recept, bez přidaného cukru, bez umělých konzervantů a barviv. Dezert potěší zejména v chladnějších obdobích roku. Zasytí i zahřeje.
INGREDIENCE na korpus (dort o průměru cca 22 cm):
- 5 vrchovatých lžic sušených bílých moruší = cca 1 hrnek (koupíte zde »)
- 1 hrnek máku
- 1 a ½ hrnku vyloupaných vlašských ořechů
- 2 vrchovaté lžíce raw karobu (koupíte zde »)
- ¾ hrnku sušeného kokosu
- 1 zralý banán
- 1 polévková lžíce raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru (koupíte zde »)
INGREDIENCE na čokoládovo-vanilkovou polevu:
- 1 zralý banán
- 3 vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje - měřeno v tuhém stavu
- 3 vrchovaté polévkové lžíce raw kakaa (koupíte zde »)
- 2 až 3 lžíce raw agáve sirupu nebo kokosového nektaru (koupíte zde »)
- ¼ až ½ čajové lžičky vanilky
POSTUP – korpus:
- Moruše pomeleme najemno a dáme do velké mísy.
- Hrnek vlašských ořechů pomeleme najemno (na moučku) a přidáme do velké mísy.
- ½ hrnku vlašských ořechů pomeleme nahrubo a dáme do mísy.
- Mák pomeleme najemno (až do lepivé hmoty) a dáme do mísy.
- Kokos se lžící agáve sirupu pomeleme do lepkava a přidáme do mísy.
- Do mísy přidáme 2 lžíce raw karobu.
- Banán oloupeme a rozmačkáme na kašičku a vmícháme do mísy. Vše pořádně promícháme a prohněteme, hmota by měla již dobře lepit.
- Hmotu dáme na dno dortové formy, rovnoměrně ji rozprostřeme a vtlačíme až do krajů formy. Dáme zatím chladit do ledničky.
Tip: Pro lepší vyjmutí hotového dortu z formy můžete na dno
připevnit pečící papír a boky dortové formy vymazat kokosovým olejem, a
až poté do formy dávat korpus a polevu.
POSTUP – čokoládovo-vanilková poleva:
- Kokosový olej rozehřejeme ve vodní lázni nebo na topení.
- V mixéru rozmixujeme kokosový olej, banán, raw kakao, agáve sirup a vanilku.
- Hotovou polevu nalejeme na připravený korpus a dáme do ledničky ztuhnout aspoň na 4 hodiny (nebo přes noc).
- Dort uchováváme v lednici a spotřebujeme nejlépe do 3 až 4 dní.
Tip: Ingredience na tento raw dort můžete zakoupit například v tomto e-shopu »