Ořechovo-jablečné sušenky s kokosem a rozinkami (raw food)

16.11.2015

Raw food recept na ořechovo-jablečné sušenky, které můžete použít i jako vánoční raw cukroví alias cukrawí. Vyzkoušejte další z řady živých receptů, kde hlavní roli hrají tentokráte vlašské ořechy, jablka, sušený kokos, rozinky a skořice.

Pro tuto variantu bezlepkových raw sušenek, které jsem nazvala Ořechovo-jablečné sušenky s kokosem a rozinkami, nepotřebujete žádné sladidlo, protože sladkost jim dávají jablka a rozinky. Osladí sušenky opravdu dostatečně. Velikost sušenek si zvolte dle příležitosti, ke které raw sušenky připravujete. Větší třeba k čaji či raw kakau, menší jako vánoční raw cukroví. Tyto vitariánské ořechovo-jablečné sušenky jsou díky jablku trochu vlhčí. Délka sušení je závislá na tom, jestli je chcete "vláčnější" anebo tužší, podobně jako když třeba sušíte jablka na křížaly, které můžete mít křupavější nebo více na "žvýkání". Doba sušení těchto raw sušenek trvá i dle typu sušičky přibližně 13-16 hodin.


INGREDIENCE:

  • 2 jablka (miska - cca 260 g - nahrubo nastrouhaných jablek včetně slupky)
  • 160 až 180 g (necelá polévková miska) vyloupaných vlašských ořechů
  • 160 až 180 g (cca polévková miska) nesířeného sušeného kokosu
  • 270 g (cca polévková miska) nesířených rozinek bez cukru, ponořených na cca 2 hodiny do studené vody
  • 1 polévková lžíce mleté skořice


Poznámka: Z tohoto množství vyrobíte např. 18 ks větších sušenek o průměru 8 cm a cca 18 menších "vánočních" sušenek o průměru 4 cm.

POSTUP:
  1. V mlýnku na ořechy umeleme až do lepkavé hmoty kokos a přendáme ho do větší mísy.
  2. V témže mlýnku umeleme až do lepkavé hmoty vlašské ořechy a přidáme je do mísy.
  3. Z rozinek slijeme vodu, dáme si ji stranou třeba na oslazení čaje či domácí limonády. Rozinky umixujeme a přidáme do mísy.
  4. Jablka umyjeme a nastrouháme i se slupkou na hrubším struhadle a přidáme do mísy.
  5. Do mísy dáme poslední ingredienci, tedy lžíci mleté skořice, a vše promísíme a zpracujeme do těsta.
  6. Na plata sušičky dáme trochu proděravělý pečící papír, na který tvarujeme pomocí lžíce a vidličky kolečka požadované velikosti.
  7. Sušíme při teplotě 42° (max. 45 °C) přibližně 13 až 16 hodin.
  8. Skladujeme v suchu.


Další raw food recepty »