Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou – vánoční cukroví bez lepku
Receptů na pařížské tyčinky existuje opravdu hodně. Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou je možná trochu netradiční varianta tohoto vánočního cukroví, ale za vyzkoušení stojí. Tyto tyčinky můžete udělat i bez polevy, i bez ní jsou výborné. Nebo to můžete udělat tak, že půlku si vylepšíte polevou a půlku tyčinek necháte bez ní. Toto cukroví je vhodné jak pro bezlepkovou dietu, tak i pro bezlaktózovou.
INGREDIENCE na těsto (na 2 plechy, 90-100 tyčinek):
- 140 g mletých mandlí (najemno, ale aby ještě nelepily)
- 100 g práškového (mletého) třtinového cukru
- 40 g bezlepkové mouky (20 g pohankové + 20 g rýžové mouky)
- 1 bílek
- 1 polévková lžíce šípkové marmelády (pokud ji nemáte, zkuste třeba rybízovou či jinou)
+ na polevu:
- 1 bílek
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
- cca 3 polévkové lžíce práškového třtinového cukru
POSTUP:
- Všechny suché ingredience (mandle, cukr, mouku) dáme do mísy a smícháme.
- Přidáme bílek a marmeládu, smícháme a spojíme v těsto. Nejlépe to jde finálně ručně na válu.
- Těsto můžeme hned zpracovat dále, anebo necháme v chladu odležet ½ hodiny.
- Vál si trošku posypeme rýžovou nebo pohankovou moukou a rozválíme po částech placky cca 0,4 cm vysoké. Podsypáváme průběžně moukou.
- Z placky si nakrájíme pruhy o šířce cca 5-6 cm, a ty pak nakrájíme na tyčinky o šířce cca 1 cm.
- Pokud chceme třeba z půlky těsta udělat tyčinky s polevou, tak nejprve si pruhy polevou natřeme a nakrájíme na tyčinky (nůž je lepší pokaždé otřít o vlhký ubrousek). Můžete to také udělat tak, že si vyválíte velkou placku co nejvíce "hranatou", a nožem nebo rádélkem ji ohraničíte. Poté celou nebo půlku placky potřete polevou, a až pak rozřežete na tyčinky rádélkem.
- Vykrájené tyčinky opatrně (např. pomocí cukrářského nože/lopatky) přenášíme z válu na plechy vyložené pečicím papírem.
- Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme cca 18 až 24 minut, dle typu trouby – až naskočí, hezky se rozvoní, a mírně zabarví, jdou odlepit od papíru. Nejlépe před vyndáním jednu tyčinku ochutnat, uvnitř by neměly být moc měkké. Pokud pečete oba plechy současně, obvykle je horní plech cca o 2 až 3 minuty dříve hotov.
BÍLKOVÁ CITRONOVÁ LEDOVÁ POLEVA – postup:
Ledovou bílkovou citronovou polevu si vytvoříte jednoduše tak, že si do
hrnku dáte jeden bílek, který lžičkou nebo malou ruční metličkou pořádně
rozmícháte a postupně vmícháte práškový třtinový cukr (nejlépe přesátý)
a přidáte lžičku čerstvé citronové šťávy. Výsledná konzistence by měla
být hustá, ale ještě tekoucí, aby šla nanášet na těsto a rozetřít. Podle
toho přidejte třeba více cukru nebo naopak trošku citronové šťávy.
Množství cukru záleží i na velikosti bílku. Na jednotlivé tyčinky ji pak
stačí nanášet jednoduše lžičkou, nebo naneste
polevu na celou placku pomocí špachtle, uhlaďte ji cukrářským roztíracím
nožem a až poté krájejte tyčinky.