Makovka banánová neboli makovo-banánová vegan bábovka bez lepku
04.02.2017
Máte rádi mák i banány? Pokud ano, vyzkoušejte, jak chutná "Makovka banánová" neboli makovo-banánová vegan bábovka bez lepku. Tento recept je tedy bez mléka a laktózy, bez vajec, bez bílého rafinovaného cukru a bez lepku. Z níže uvedených ingrediencí upečete bábovku o průměru cca 18 cm a výšce 8 cm. Těsto můžete upéci i ve formě na srnčí hřbet.
INGREDIENCE:
- 2 zralé banány
- Hrnek (180 g) modrého máku
- Hrnek (180 g) pohankové mouky
- ½ hrnku (120 g) rýžové mouky
- 100 g surového třtinového nebo kokosového cukru
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 čajová lžička kypřícího prášku bez fosfátů a bez lepku
- 400 ml vanilkového sójového mléka s třtinovým cukrem*
- 50 ml kokosového oleje
POSTUP:
- Cukr pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu) a dáme do velké mísy.
- Umeleme mák a přidáme do mísy.
- Do mísy přidáme ostatní suché ingredience, tedy mouku, sodu, kypřící prášek a vše promísíme.
- Banány, sójové mléko a rozpuštěný kokosový olej rozmixujeme a poté vmícháme do mísy a vytvoříme těsto. (Případně obráceně, tedy do mísy, kde máte tekutou směs, postupně vmíchejte sypké ingredience = suchou směs).
- Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou nebo rýžovou moukou.
- Těsto dáme do formy.
- Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme 55-60 minut, dle typu trouby. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
- Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyklopíme z formy.