Makovka banánová neboli makovo-banánová vegan bábovka bez lepku

04.02.2017

Máte rádi mák i banány? Pokud ano, vyzkoušejte, jak chutná "Makovka banánová" neboli makovo-banánová vegan bábovka bez lepku. Tento recept je tedy bez mléka a laktózy, bez vajec, bez bílého rafinovaného cukru a bez lepku. Z níže uvedených ingrediencí upečete bábovku o průměru cca 18 cm a výšce 8 cm. Těsto můžete upéci i ve formě na srnčí hřbet.

INGREDIENCE:

  • 2 zralé banány
  • Hrnek (180 g) modrého máku
  • Hrnek (180 g) pohankové mouky
  • ½ hrnku (120 g) rýžové mouky
  • 100 g surového třtinového nebo kokosového cukru
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku bez fosfátů a bez lepku
  • 400 ml vanilkového sójového mléka s třtinovým cukrem*
  • 50 ml kokosového oleje

POSTUP:

  1. Cukr pomeleme na prášek (třeba v mlýnku na mák/ořechy/kávu) a dáme do velké mísy.
  2. Umeleme mák a přidáme do mísy.
  3. Do mísy přidáme ostatní suché ingredience, tedy mouku, sodu, kypřící prášek a vše promísíme.
  4. Banány, sójové mléko a rozpuštěný kokosový olej rozmixujeme a poté vmícháme do mísy a vytvoříme těsto. (Případně obráceně, tedy do mísy, kde máte tekutou směs, postupně vmíchejte sypké ingredience = suchou směs).
  5. Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou nebo rýžovou moukou.
  6. Těsto dáme do formy.
  7. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme 55-60 minut, dle typu trouby. Před vyjmutím je dobré zkontrolovat špejlí, zda se těsto už na špejli nelepí.
  8. Bábovku necháme zchladnout a poté ji vyklopíme z formy.