Lískooříškové mléko natural - základní recept (raw food)

05.12.2014

Vyrobit si domácí čerstvé lískooříškové mléko, stejně jako třeba mandlové, je velmi snadná záležitost. Potřebujete jen natural lískové oříšky, vodu a mixér. Lískové ořechy obsahují hodně vitamínu B3, B6, kyseliny listové a vitamín E. Dále hořčík a fosfor. Obsahují až 62 % tuků a 13 % bílkovin a nemají téměř žádné sacharidy. Dodávají tělu velké množství energie. U lískových oříšků se uvádí, že jsou lépe stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy. Můžete vyzkoušet, a uvidíte sami.

INGREDIENCE:

  • lískové ořechy natural (např. 100 g)
  • neperlivá pitná voda (cca 1 litr)

Pozn.: Množství lískových oříšků a vody po několika vyzkoušeních budete mít v oku. Záleží, pro kolik lidí ho děláte, a jak intenzivní chutě chcete docílit. Pro začátek můžete zkusit 100 g oříšků a 1 litr vody. A pak si to můžete upravit dle potřeby.


POSTUP:

  1. Lískové oříšky namočte ve studené/vlažné vodě na cca 8 hodin, například přes noc. Tím ze syrových oříšků vzniknou enzymaticky živé a pro nás výživné a lépe stravitelné oříšky.
  2. Slijte vodu, v které se oříšky máčely, propláchněte je čerstvou vodou a dejte oříšky do mixéru.
  3. Doplňte pitnou vodu a pořádně rozmixujte.
  4. Vzniklou bílou tekutinu přeceďte přes "čajové sítko" nebo plátenko (pro lepší efekt můžete mléko přecedit na 2x). Lískooříšková hmota, která se Vám oddělí, je dále použitelná například jako základ pomazánek nebo ji můžete přidat do ovocného či zeleninového salátu. Uchovávejte ji v ledničce a spotřebujte nejlépe tak do 2 dnů. Čím dříve, tím lépe.
  5. Přecezené bílé lískooříškové mléko je hotové. Můžete si jej třeba dochutit raw agávovým sirupem javorovým sirupem nebo pravým včelím medem, posypat skořicí a vypít takto za pokojové teploty, nebo si jej vychladit (například pro osvěžení v létě) anebo opatrně ohřát za stálého míchání do teploty 42 °C, abyste nezničili enzymy a další důležité látky.


Tip: Některé ingredience na tento raw recept můžete koupit v bio kvalitě například v e-shopu VitalVibe nebo BEWIT »


Další raw food recepty »