Bezlepkové linecké cukroví – recept na oblíbené vánoční cukroví
Linecká kolečka, srdíčka či kytičky, prostě linecké vánoční cukroví
patří k těm nejoblíbenějším, a u většiny kuchařek nesmí v základní
vánoční skladbě cukroví asi chybět. A když ho potřebujete udělat bez lepku, a třeba i bez másla či laktózy, tak zde máte recept na bezlepkové linecké cukroví,
který vychází z tradičního rodinného
receptu na klasické linecké cukroví, pouze je místy upraven. Můžete ho vyzkoušet.
INGREDIENCE na těsto (na 3 plechy):
- 130 g rýžové mouky
- 100 g pohankové mouky (příp. mandlové)
- 70 g práškového (mletého) třtinového cukru
- špetka jedlé sody (cca třetina kávové lžičky)
- 140 g Ramy nebo Hery (příp. bezlaktózového nebo normálního másla, pokud vám nevadí)
- 2 žloutky
- 1 polévková lžíce rumu
+ na slepování vaše oblíbená marmeláda (šípková, rybízová, malinová, jahodová…)
POSTUP:
Těsto:
- Všechny suché ingredience (mouka, cukr, soda) smícháme v míse nebo na hromádce uprostřed válu.
- Mírně změklé máslo (tuk) nakrájíme na menší kousky a rozložíme na suchou směs, ve které uděláme uprostřed důlek.
- Do důlku přidáme opatrně2 žloutky.
- Do důlku přidáme opatrně lžíci rumu.
- Zpracujeme do těsta – nejprve jídelním nožem opatrně promísíme, máslo rozkrajujeme na menší kousky a současně ho obalujeme zbytkem směsi. Poté dopracujeme těsto ručně. Nejprve to může vypadat, že to nebude držet u sebe, ale bude, nebojte. Můžete to celé dělat i ve větší míse, ale na vále to jde lépe, těsto je třeba pořádně ručně propracovat a proválet.
- Hotové těsto dáme do pytlíčku a necháme aspoň hodinu odležet v chladu (né v lednici). Vydrží vám v chladu i do druhého dne, pokud ho z časových důvodů potřebujete zpracovat až později.
Vykrajování:
- Na pomoučněném vále vyvalujeme těsto na cca 3 mm, a vykrajujeme oblíbené tvary (u půlky tvarů vykrojíme kovovou či plastovou trubičkou či jiným vykrajovátkem střed).
- Tvary dáváme na plechy vyložené pečicím papírem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C cca 10 až 13 minut.
- Hotové jsou, když se rozvoní a mírně ztmavnou – zrůžoví.
- Pokud pečete všechny 3 plechy naráz, obvykle je horní nejdříve, pak prostřední a nakonec dolní. Vyndávám je většinou cca s minutovým rozmezím.
- Necháme na plechu vychladnout. Teplé jsou dost křehké, po vychladnutí se zpevní. Poté je můžeme uskladnit, anebo rovnou vychladlé slepujeme oblíbenou marmeládou. Optimálně je marmeládou spojujeme cca 5 až 7 dní před Vánocemi (konzumací).
Pozn.:
Toto bezlepkové linecké cukroví je poměrně křehké, zejména po vyndání z trouby, když je ještě teplé. Po vychladnutí se více zpevní. Pracujte s ním raději opatrně.