Dýňová polévka s mrkví a marinovanými dýňovými kostičkami (raw food)
Raw food recept
na vitariánskou dýňovou polévku. Řešíte-li, jak spotřebovat všechny ty úžasné
dýně ze své zahrádky nebo zahrady rodičů, abyste využili co nejvíce živin z těchto bio
výpěstků, tak právě třeba raw polévka patří k jednoduchým způsobům zpracování dýně v tzv. živé kuchyni. A pokud máte rádi, když v polévkách něco plave, a nechcete si tam dát klasické chlebové smažené kostičky, kterým někteří říkají "vycpávky do
polívky, tak si můžete vytvořit takovéto vycpávky v raw
provedení, a to rovnou z dýně. Samozřejmě si do polévky můžete nasypat i samotná dýňová semínka. Anebo můžete k raw polévce přikusovat, nebo do ní na kousky nalámat, ještě třeba i raw dýňové nebo raw cibulové krekry (ať už koupené nebo doma vyrobené).
INGREDIENCE na cca 3-4 porce
Na marinované dýňové kostičky:
- 1 až 1.5 hrnku menších kostiček dýně
- Lžíce dýňového oleje
- Kávová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru
- Kávová lžička mletého zázvoru
- 1 až 2 stroužky česneku
- Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod.
Na polévku:
- 1 až 1.5 hrnku nakrájené dýně
- 2 mrkve, nahrubo nastrouhané
- Hrst natural kešu ořechů namočených cca 2 hodiny ve vodě
- 300 až 400 ml vody
- 1 polévková lžíce sušeného česneku medvědího
- 1 kávová lžička mletého zázvoru
- 1 kávová lžička sladkého kari
- 1 kávová lžička dýňového oleje
- 1 čajová lžička agáve sirupu nebo jiného sladidla – javorového sirupu, palmového nektaru
- Sůl – nerafinovaná mořská, himalájská apod.
Na posyp:
- 2 polévkové lžíce natural dýňových semínek, namočených 5 až 10 hodin do vody
POSTUP – marinované dýňové kostičky:
- Dužninu oloupané dýně nakrájíme na menší kostičky. Počítáme s tím, že kostičky se při sušení zmenší. Kostičky dýně dáme do uzavíratelné plastové krabičky nebo do sklenice s víčkem.
- Přidáme lžíci dýňového oleje, kávovou lžičku sirupu, kávovou lžičku mletého zázvoru, propasírujeme česnek a osolíme.
- Krabičku (skleničku) zavřeme a protřepeme v ní všechny ingredience. Necháme marinovat cca 2 hodiny.
- Po odležení vysypeme kostičky na síto a necháme odkapat
olej. Poté dáme kostičky do potravinové sušičky a sušíme 5 až 8 hodin (můžeme třeba
přes noc).
POSTUP – polévka:
- Do mixéru vložíme všechny ingredience na polévku a umixujeme je do hladka.
- Polévku přelijeme do hrnce a na mírném ohni za stálého míchání ohřejeme opatrně max. na 42 až 45 °C.
- Ihned podáváme, posypeme kostičkami sušené marinované dýně a propláchnutými dýňovými semínky. Můžete přidat i jakékoli oblíbené čerstvé bylinky, které máte rádi.
TIP: Pokud nemáte rádi kešu ořechy, můžete polévku zjemnit třeba kokosovým nebo mandlovým mlékem.