Domácí makové mléko (raw food)

16.02.2016

Recept na výrobu domácího makového "mléka". Osvěžující rostlinný nápoj plný minerálů. Mák obsahuje přibližně 10 až 12x více vápníku než plnotučné kravské mléko. Kromě vápníku je bohatý i na železo, zinek a další minerály a vitamíny. Na výrobu mléka použijte nejlépe český modrý mák (semena) z bio / ekologické produkce, abyste se vyvarovali případné kontaminaci semen například kadmiem.

INGREDIENCE na cca 4 porce:

  • 3-4 polévkové lžíce máku (nemletých semen)
  • 0,75 litru neperlivé vody

POSTUP:

  • Mák dáme do vody a necháme odležet přes noc (nebo alespoň 5 hodin).
  • Mák s vodou (v které se semínka máčela) rozmixujeme v mixéru a scedíme přes pláténko anebo nejprve přes hrubší síto, pak přes jemné sítko.
  • Tím je hotové základní makové "mléko".

Na doslazení případně přidejte lžíci raw agáve sirupu (nebo organic kokosového nektaru, včelího medu, tmavého javorového sirupu apod.), v zimním období si můžete přidat mletou skořici na zahřátí. Domácí makové mléko můžete používat jako základ pro smoothie – přidat můžete například oloupaný banán, broskve, meruňky, borůvky, jahody, rakytník, a vytvářet si různé varianty tohoto smoothie.

Český mák – nutriční hodnoty »

Další raw food recepty »