Červená quinoa se zeleninou a červenou cibulkou
Veganský, vegetariánský a bezlepkový recept na netradiční zeleninové "rizoto" či salát aneb červená quinoa se zeleninou a červenou cibulkou. Zelenina je do jídla použita čerstvá, aby si jídlo zachovalo maximum hodnotných výživných látek.
Quinoa (Merlík čilský) pochází z Jižní Ameriky, kde se používala jako jedna z nejstarších (pseudo)obilovin na mouku, k zahušťování jídel a polévek a k přípravě kaší. Stejně tak se vaří jako příloha, podobně jako rýže, jáhly, kuskus nebo třeba pohanka. Při vaření zvětší objem a trochu zprůsvitní. Má příjemnou chuť a je jemné struktury a je lehce stravitelná. Červená quinoa je bohatá na vlákninu, bílkoviny, vápník, hořčík, draslík, fosfor, vitamín B2 a další živiny. Pro Inky byla prý quinoa "denním chlebem". Quinoa neobsahuje lepek, je vhodná tedy i pro bezlepkovou dietu.
INGREDIENCE (množství zvolte dle počtu osob):
- Červená quinoa
- Žlutá sladká paprika
- Salátová okurka
- Lžíce dýňového oleje, lisovaného za studena
- 1 až 2 velké červené cibule
- 1 polévková lžíce panenského kokosového oleje, příp. olivového oleje
- Sůl - nejlépe nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu nebo růžová himalájská
POSTUP:
- Dáme vařit červenou quinou (trochu ji osolíme).
- Přichystáme si velkou mísu.
- Očistíme papriky a okurku, a nakrájíme je na malé kousky a dáme do mísy.
- Do mísy přidáme lžíci dýňového oleje.
- Než se dovaří quinoa, lehce si na kokosovém oleji osmahneme červenou cibuli.
- Quinou po uvaření necháme asi 3 minuty odstát, a poté ji všechnu přidáme do mísy se zeleninou. Směs opatrně promícháme a ochutnáme. Pokud máme rádi česnek, vylisujeme do směsi ještě česnek, přidáme třeba česnek medvědí a promícháme.
- Ozdobíme červenou cibulkou a hned podáváme, než to vychladne.
Tip: Pokud máte doma zralé avokádo, můžete si ho rozmačkat/rozmixovat, trochu osolit a vmíchat do směsi pro krémovější chuť. A pokud chcete zvýšit nutriční hodnotu jídla, můžete si do směsi zamíchat ještě raw konopná semínka.