Bramborovo-dýňová polévka

22.10.2015

Jednoduchý recept na domácí bramborovo-dýňovou polévku ze zelené dýně. Veganská, bezlepková polévka. Můžete použít samozřejmě i jiné druhy dýní, polévka bude mít různé barevné odstíny. V tomto receptu jsem použila štýrský dýňový olej, který má krásnou ořechovou vůni a výraznější chuť. Je to olej, při jehož výrobě došlo k pražení, takže není již tzv. panenský. Tepelnou úpravou ho tedy nezničíme tolik, jako jiné panenské oleje, nicméně i tak je lepší ho používat spíše ve "studené kuchyni". V tomto receptu jsem ho použila výjimečně i na smažení cibulky, ale osmahla jsem ji jen krátce. Můžete k osmahnutí cibulky použít třeba kokosový olej (který vydrží i vyšší teploty) a dýňový tam dokápnout až ve finále, tedy do mixéru. Anebo cibuli jen povařte rovnou s dýní a bramborami a dýňový olej přidejte až během mixování. Protože je tmavě hnědy, mění trochu výslednou barvu polévky.

INGREDIENCE na cca 4 porce:

  • 1,5-2 hrnky na kostky nakrájené dýně
  • 3 brambory
  • 1 velká bílá cibule (může být i červená)
  • Dýňový olej (např. Štýrský)
  • Polévkové koření nebo bylinky dle Vaší chuti
  • Sůl - kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská apod.
  • Dýňová semínka natural


POSTUP:

  1. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužninu nakrájíme na menší kousky.
  2. Oloupeme brambory a nakrájíme je na menší kousky.
  3. Oloupeme cibuli, nakrájíme nadrobno a v hrnci ji chvilku osmahneme na dýňovém oleji.
  4. Přidáme dýni a pár sekund osmahneme s cibulkou.
  5. Přidáme vodu, brambory, osolíme a vaříme do změknutí brambor (dýně změkne také).
  6. Přidáme koření a bylinky, vypneme plotnu a necháme asi 5 minut odstát.
  7. Poté přelijeme polévku do mixéru a rozmixujeme dohladka.
  8. Ochutnáme, dle chuti přisolíme a můžeme servírovat.
  9. Ozdobíme natural dýňovými semínky, případně čerstvou pažitkou.

Tip: Pokud máte rádi krémovější polévky, můžete do mixéru přidat trochu rostlinného mléka či klasické smetany. I bez mléka má ale polévka hustší krémovou konzistenci.