Bramborové a řepné medailonky s kešu-cibulkovým a koprovým raw dipem

06.10.2016

Recept na pečené brambory a pečenou červenou řepu s raw kešu-cibulkovým a raw koprovým dipem. Hodí se jako příloha nebo třeba k večeři samostatně či s různými druhy čerstvé zeleniny (ledový salát, okurka, paprika). Tento recept je veganský, vegetariánský a bezlepkový. Dipy jsou dokonce v raw food kvalitě.

INGREDIENCE:

  • Červená řepa
  • Brambory
  • Kešu ořechy natural (šálek, 100-150 g)
  • Čerstvý kopr
  • Jarní cibulka
  • Olivový nebo slunečnicový olej
  • Sůl (nejlépe mořská nerafinovaná bez přídavku jódu)
  • Čerstvá zelenina dle chuti jako příloha

POSTUP:

  1. Červenou řepu očistíme a nakrájíme na kolečka
  2. Brambory očistíme (pokud jsou nové, ponecháme ve slupce) a nakrájíme na kolečka
  3. Řepu i brambory napíchneme na špejle a položíme na plech s vyšším okrajem nebo skleněnou zapékací mísu. Posolíme a pokapeme olejem. Dáme do trouby a pečeme při 220 °C cca 40 až 50 minut (dle typu trouby a druhu brambor). Během pečení 1-2x dokápneme olej a otočíme špejle. Můžeme posypat i oblíbeným kořením na brambory (rozmarýn, tymián apod.).
  4. Během pečení si připravíme dipy. Nejprve rozmixujeme natural kešu ořechy na prášek, poté přidáme trochu vody a rozmixujeme do krémova. Vodou ředíme postupně po troškách, až do konzistence dle našich představ. Lehce osolíme a znovu krátce promixujeme. Půlku krému dáme stranou do misky a ručně do něj vmícháme najemno nakrájenou jarní cibulku.
  5. Do druhé půlky kešu krému přidáme očištěný kopr a rozmixujeme dohladka. Tím máme hotové oba dipy.
  6. Po dopečení brambor a řepy medailonky servírujeme, společně s dipy a čerstvou zeleninou.