Bezlepkové žloutkové řezy – tip na vánoční cukroví
12.12.2017
Recept, který využijete nejen při tvorbě vánočního cukroví, ale kdykoli během roku, například při oslavě narozenin. Tyto bezlepkové žloutkové řezy si navíc můžete udělat se surovým třtinovým nebo kokosovým cukrem, zdravějšími alternativami k cukru bílému. Tento bezlepkový recept
je na menší plech nebo hranatou zapékací mísu, cca o rozměrech 25 x 30
cm. Doporučuji vybrat pohankovou mouku, která nemá silné "pohankové"
aroma. Žloutkové řezy je vhodné péci až mezi posledními druhy cukroví, tedy co nejblíže Vánocům.

INGREDIENCE:
Korpus - těsto:
- 18 dkg kokosového oleje (nebo klasického másla)
- 18 dkg rozemletého třtinového nebo kokosového cukru
- 12 dkg mletých vlašských ořechů (né do mazlava, raději trošinku nahrubo)
- 12 dkg pohankové mouky (nejlépe polohrubé)
- 4 vaječné bílky
Poleva:
- 4 až 5 vaječných žloutků (u menších vajíček raději 5)
- 16 dkg rozemletého třtinového nebo kokosového cukru
- 1 čajová lžička rumu
- Kousek hořké nebo raw čokolády
POSTUP:
- Rozpuštěný olej smícháme s cukrem ve větší míse.
- Mouku smícháme s ořechy v druhé míse.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Do větší mísy s cukrem a olejem přidáváme střídavě sníh a mouku s ořechy, opatrně mísíme, spíše nadzvedáváme – neudusat.
- Plech / mísu vytřeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou a těsto dáme na plech. Podle velikosti plechu budete mít řezy nižší nebo vyšší.
- Vyhřejeme troubu na 160 °C a pečeme cca 13 až 18 minut (dle typu trouby, výšce korpusu a dle použitého tuku), tedy dokud korpus nezačne vonět a není nahoře sušší/pevnější. Pokud použijete kokosový olej, může to trvat až 20 minut. S máslem to bude rychlejší.
- Mezitím, než se upeče korpus, si připravíme polevu – to znamená, že smícháme (vyšleháme) žloutky s cukrem a lžičkou rumu.
- Jakmile vyndáme upečený korpus z trouby, hned na něj rozetřeme žloutkovou polevu a na ni nastrouháme čokoládu. Poleva na horkém korpusu sama dojde.
- Necháme přes noc nebo cca 10 hodin vychladnout a "dýchat". Skladujeme na míse/plechu v suchém, chladnějším místě, a před servírováním vždy nařežeme potřebný počet "tyčinek/řezů". Můžeme je nařezat rovnou a skladovat je v uzavřené nádobě, ale okraje pak mohou být trochu tvrdší/oschlé. Je lepší je skladovat přímo na plechu (pečící formě) a nařezat vždy až před konzumací.

