Bezlepková borůvková bublanina či koláč
Hrnkový recept na bezlepkovou bublaninu či koláč s borůvkami. Chutná piškotově. Můžete použít i jiné druhy ovoce, jako například třešně, višně, jahody, švestky nebo třeba meruňky. Můžete tuto piškotovou ovocnou bublaninu upéct v koláčové formě nebo na menším plechu. Recept je bez lepku i bez laktózy.
![S mraženými lesními borůvkami](https://1dd8e6ecb1.clvaw-cdnwnd.com/d29205ee1a28758835a3eae82001990a/200000420-dd929dd92c/boruvkova-bublanina-kolac-bez-lepku-vitastylecz.jpeg?ph=1dd8e6ecb1)
![S čerstvými kanadskými borůvkami](https://1dd8e6ecb1.clvaw-cdnwnd.com/d29205ee1a28758835a3eae82001990a/200000448-883da883df/boruvkova-bublanina-kolac-bez-lepku-vitastylecz-04.jpeg?ph=1dd8e6ecb1)
Ingredience:
- 3 větší vejce
- Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
- 3/4 hrnku třtinového či kokosového cukru* (cca 150-160 g)
- 1 čajová lžička kypřícího prášku bez fosfátů a bez lepku
- Hrnek borůvek (čerstvých nebo mražených)
- 9 až 10 polévkových lžic vlažné neperlivé vody
*Pokud máte raději méně sladké buchty, můžete dát jen půlku hrnku cukru. Záleží, s jakým typem ovoce bublaninu děláte. Když je ovoce kyselejší, hodí se více cukru, když je ovoce samo sladké dost, tak si cukr uberte. V případě, že uberete cukr, tak uberte cca 1 PL vody. Pokud máte doma mlýnek na mák/ořechy, můžete v něm cukr umlet na prášek. Pokud mlýnek nemáte, lze použít i cukr v krystalové formě.
![](https://1dd8e6ecb1.clvaw-cdnwnd.com/d29205ee1a28758835a3eae82001990a/200000430-7a88f7a892/boruvkova-bublanina-kolac-bez-lepku-vitastylecz-02.jpeg?ph=1dd8e6ecb1)
![](https://1dd8e6ecb1.clvaw-cdnwnd.com/d29205ee1a28758835a3eae82001990a/200000450-9190391906/boruvkova-bublanina-kolac-bez-lepku-vitastylecz-05.jpeg?ph=1dd8e6ecb1)
Postup:
- Plech / formu na koláč vytřeme například kokosovým olejem a trošku vysypeme rýžovou moukou.
- Do hrnku s rýžovou moukou přidáme kypřící prášek.
- Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím stranou a žloutky dáme do větší mísy.
- V míse promícháme metličkou žloutky a přidáme k nim vlažnou vodu, znovu promícháme metličkou.
- Přidáme do mísy cukr a metličkou, případně ručním mixérem, pořádně promícháme.
- Do mísy přisypeme mouku (již vč. kypřícího prášku) a promícháme.
- Z bílků ušleháme sníh.
- Sníh vmícháme do směsi v míse - opatrně, spíše těsto nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být hutné, je spíše tekuté až našlehané.
- Hotové těsto přendáme do formy.
- Na těsto rozprostřeme borůvky.
- Dáme do trouby nahřáté na 170 °C.
- Pečeme celkem cca 40 minut (po 30 minutách kontrolujeme - nakonec otestujeme špejlí - nesmí být vlhká či moc lepkavá).
![](https://1dd8e6ecb1.clvaw-cdnwnd.com/d29205ee1a28758835a3eae82001990a/200000432-718087180c/boruvkova-bublanina-kolac-bez-lepku-vitastylecz-03.jpeg?ph=1dd8e6ecb1)
![](https://1dd8e6ecb1.clvaw-cdnwnd.com/d29205ee1a28758835a3eae82001990a/200000434-9201392015/boruvkova-bublanina-kolac-bez-lepku-vitastylecz-01.jpeg?ph=1dd8e6ecb1)
Tip: Kokosový cukr v bio kvalitě seženete například v e-shopu VitalVibe.cz. A pokud byste chtěli na oslazení vyzkoušet vynikající sušenou třtinovou šťávu, známou také jako Rapadura či Panela, která je 100% přírodním sladidlem s příjemným medově-ovocným nádechem, tak tu koupíte v partnerském e-shopu v sekci SUPERPOTRAVINY.