Banánovo-makové placičky (raw food)
Vitariánský recept na moc dobré banánovo-makové sladké placičky, připravené dle pravidel raw food alias syrové stravy. Zmizely tak rychle, že jsem je málem nestihla vyfotit. :-) Pochutnali si na nich i "masožravci" a "všežravci" a chtěli ihned recept. A tak nejen pro ně, ale i pro Vás, se s radostí dělím o tento jednoduchý bezlepkový recept na zdravé mlsání plné (nejen) vápníku.

O máku se v mnoha zdrojích dočtete, že obsahuje až 10x více vápníku, než například plnotučné mléko. Navíc v této podobě je pravděpodobně i mnohem lépe vstřebatelný a využitelný. Kromě vápníku je mák bohatý i na fosfor, draslík a hořčík. V menší velikosti můžete tento návod využít jako recept na raw vánoční cukroví (alias cukrawí) :-)
INGREDIENCE na ca 23 až 25 placiček (dle velikosti):
- Hrnek natural slunečnicových semínek, ideálně namočených přes noc ve studené vodě
- Hrnek máku
- 4 až 5 zralých banánů
- 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo palmového kokosového nektaru či javorového sirupu
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička čerstvé citronové šťávy
POSTUP:
- Do mísy dáme slunečnicová semínka (pokud jste je máčeli, vodu slijeme a semínka propláchneme).
- Mák pomeleme najemno a přidáme do mísy.
- Do mixéru dáme oloupané banány, sirup, skořici a citronovou šťávu, rozmixujeme do hladka a poté přelijeme do mísy, kde vše promícháme.
- Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a vaší trpělivosti.
- Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme třeba přes noc (cca 8 hodin), ráno placičky oddělíme od sušícího papíru, otočíme a dosušíme (cca 3-5 hodin).
- Skladujeme je v suchu.
Tip: Ingredience na raw recepty seženete například v e-shopu VitalVibe nebo třeba v partnerském e-shopu v sekci SUPERPOTRAVINY.