Avokádový dresing, dip, omáčka, pomazánka či zálivka (raw food)

05.01.2018

Jednoduchý recept na raw & vegan avokádový dresing, dip, avokádovou pomazánku, zálivku či omáčku. Hustotu si sami určíme podle toho, na co ji chceme použít. Hodí se k mnoha raw i klasickým pokrmům. Avokádo je plod hruškovce přelahodného, původem z Mexika a botanicky se řadí mezi ovoce. Existuje vícero odrůd a slupku mívá zelenou, tmavozelenou, hnědou až téměř černou. Dužina je u zralého avokáda krásně měkká, hladká krémová, a díky tomu se s oblibou používá nejen v raw food receptech. Právě proto, že se avokádo krásně roztírá či mixuje, dají se z něj dělat různé dipy, dresingy, omáčky, pomazánky, přidává se i do raw polévek a podobně. Avokádo je bohaté na kvalitní rostlinné tuky, a díky vysokému množství vitamínů, minerálů, bílkovin a antioxidantů se řadí mezi tzv. superpotraviny. Někdy se avokádu také říká "zelené zlato".

INGREDIENCE:

  • 120 až 130 g bio natural kešu ořechů (nesolených)
  • 1 zralé avokádo (např. odrůda Haas s "hrbolatou slupkou" tmavě zelené až hnědé barvy)
  • ½ ČL čerstvé citronové šťávy (lze vynechat)
  • sůl (růžová himalájská nebo mořská nerafinovaná bez přídavku jódu)
  • jarní cibulka nebo čerstvá pažitka (lze vynechat)

POSTUP:

  1. Kešu ořechy pomeleme v mixéru na mák/ořechy nebo smoothie blenderu (co nejvíce, až se začnou lepit).
  2. Přidáme cca 3 PL neperlivé vody, špetku soli a znovu promixujeme, co nejvíce dohladka.
  3. Mix kešu přendáme do větší a hlubší nádoby, vhodné na použití tyčového mixéru. (Pokud jsme mleli kešu ořechy ve smoothie blenderu s větší nádobkou, můžeme dokončit avokádo dresing v něm).
  4. Opláchnuté avokádo rozkrojíme a vyndáme pecku. Dužinu avokáda krásně vyloupneme polévkovou lžící, a přidáme ji do nádoby s rozmixovanými kešu ořechy. Tyčovým mixérem promixujeme do hladka. Ochutnáme, v případě potřeby dosolíme anebo lehce naředíme vodou a znovu rozmixujeme.
  5. Variabilně si můžeme do avokádového dresingu (dipu) přidat i nakrájenou čerstvou jarní cibulku, pažitku nebo čerstvý medvědí česnek, případně prolisovaný česnek. Lze vyzkoušet vícero variant.

Tento raw avokádový dresing můžeme použít například k zapečeným bramborám, obalované cuketě, celeru či patizonu, k pečené zelenině, pečeným bramborám, hranolkům či nokům, k raw cuketovým špagetám nebo jako zálivku na zeleninový salát. Lze jej použít i jako základ raw polévky. Podle využití si ji naředíme více či méně.

Další raw food recepty »