Jujube – Ziziphus jujuba alias Cicimek datlový – asijské super ovoce známé z tradiční čínské medicíny
Jujube neboli Cicimek datlový či "čínské datle", latinsky Ziziphus jujuba, je ovoce pocházející pravděpodobně z Číny, kde se těší oblibě již více jak 4000 let a bylo a je hojně využívané v tradiční čínské medicíně. Využívaly zde k léčebným účelům i listy a semena. Tato subtropická rostlina patřila v Číně velmi dlouho k nejrozšířenějším ovocným dřevinám.
Jujube lze pěstovat i u nás, například jako okrasný strom, ideálně za podmínek podobných pěstování vinné révy.
Jujube se řadí mezi tzv. superpotraviny či superfoods, což je termín, který se začal používat pro skupinu potravin, které mají vysoký obsah zdraví prospěšných bioaktivních látek.
Plody Jujube obsahují velké množství antioxidačních flavonoidů a uhlohydrátů, dále vitamín C, B2, provitamín A, sacharidy, bílkoviny, tuky. Z minerálů například vápník, zinek, železo, hořčík, draslík, fosfor, jód, měď, mangan a rutin.
U nás je k sehnání například jako ovoce sušené na slunci. Chuť podobná datlím, barva červenohnědá. Případně, pokud si dřevinu vypěstujete sami, budete mít možnost pojídat plody i čerstvé :-)
Abychom z těchto superpotravin získali maximum z jejich mimořádných výživových hodnot, doporučuje se je konzumovat v tepelně neupravené podobě, tedy v syrovém alias raw stavu tak, aby všechny enzymy, vitamíny, minerály a důležité látky zůstaly zachovány. Při výrobě, zpracování a úpravě těchto super potravin by neměla být překročena teplota mezi 42-45 °C, což je hraniční teplota, při které se ničí většina potřebných enzymů a také hodně dalších výživných látek.