Camu camu – superpotravina s velkým množstvím vitamínu C a vápníku
Camu camu neboli Myciaria dubia je tropické bobulovité ovoce s údajně největším množstvím vitamínu C na celém světě. Camu camu je bíle kvetoucí keř dosahující výšky 3 až 6 metrů a rostoucí především v Amazonském deštném pralese. Plody jsou velké asi 2 až 3 cm v průměru, mají purpurově červenou barvu a žlutou dužinu.
Camu camu se řadí mezi tzv. super potraviny či superfoods, což je
termín, který se začal používat pro skupinu potravin, které mají vysoký
obsah zdraví prospěšných bioaktivních látek.
Camu Camu je výživově velmi bohaté ovoce, které obsahuje silné fytochemikálie včetně aminokyselin serinu, valinu a leucinu. Uvádí se, že Camu camu obsahuje nejvíce vitamínu C ze všech dosud známých rostlin na světě. Dále obsahuje například vápník, draslík, zinek, železo, vitamíny B1, B2 a B3, vlákninu a proteiny. V Peru se po staletí toto ovoce používá také pro osvěžení pokožky a ke zpomalení stárnutí pleti.
Abychom z těchto super potravin získali maximum z jejich mimořádných výživových hodnot, doporučuje se je konzumovat v tepelně neupravené podobě, tedy v syrovém alias raw stavu tak, aby všechny enzymy, vitamíny, minerály a důležité látky zůstaly zachovány. Při výrobě, zpracování a úpravě těchto super potravin by neměla být překročena teplota mezi 42-45 °C, což je hraniční teplota, při které se ničí většina potřebných enzymů a také hodně dalších výživných látek.
Camu
camu je u nás k sehnání například jako prášek ze sušeného ovoce, pokud
je označen i jako "raw", máte jistotu, že Camu camu při zpracování do
prášku neprošlo vysokou tepelnou úpravou, která by výživovou hodnotu
tohoto super ovoce zničila.
Prášek z Camu camu si můžete přidávat např. do raw koktejlů (smoothie), do müsli nebo raw kaší.
100% čistý prášek z ovoce Camu camu v raw a bio kvalitě můžete koupit například v tomto e-shopu »