Raw food recepty

Recepty z kategorie syrová strava, živá strava, přirozená strava, raw food, vegan raw food, raw foodism, vitariánství či rawtariánství. Strava či způsob stravování, kdy se potraviny = jídlo i pití (ovoce, zelenina, bylinky, jedlé houby, semínka, ořechy, obilí...) konzumují v co nejpůvodnější podobě. Potraviny se jedí tzv. syrové či čerstvé, anebo ohřáté či usušené do 42-45 °C, případné naklíčené, čerstvě pomleté, rozmixované, odšťavněné, nastrouhané, nakrájené apod. Do raw food nepatří nic (pře)vařeného, pečeného, smaženého, grilovaného či fritovaného. Více informací se dozvíte například v tomto článku "Raw food a živá strava".

Recept na vegan & raw koprový dip, dresing, koprovou zálivku či omáčku. Hustotu si sami určíme podle toho, na co ji chceme použít. Hodí se k mnoha raw i klasickým pokrmům. S touto léčivou bylinkou s výraznou vůní i chutí můžeme experimentovat různými způsoby.

Jednoduchý recept na raw & vegan avokádový dresing, dip, avokádovou pomazánku, zálivku či omáčku. Hustotu si sami určíme podle toho, na co ji chceme použít. Hodí se k mnoha raw i klasickým pokrmům. Avokádo je plod hruškovce přelahodného, původem z Mexika a botanicky se řadí mezi ovoce. Existuje vícero odrůd a slupku mívá...

Základní recept na vegan & raw kešu dip, dresing, zálivku..., zkrátka na takovou "kešu majdu". Její hustotu si sami určíme, podle toho, na co ji chceme použít. Pokud ji chceme třeba místo klasické majonézy či tatarky k zapečeným bramborám, obalované cuketě, patizónu či celeru, k pečeným bramborám, pečené zelenině, hranolkům či nokům, do...

Raw žampionová krémová polévka z marinovaných žampionů a avokáda. Vydatná hustší polévka - veganský & bezlepkový & raw food recept. Pro výraznější chuť si žampiony předem namarinujeme, nejlépe přes noc nebo aspoň 3-4 hodiny. Na polévku lze použít klasické světlé žampiony nebo tmavší portobello žampiony.

Recept na banánovo–morušový chia pudink, kterým potěší své chuťové buňky zejména milovníci moruší. Použít můžete moruše čerstvé anebo sušené. Na tento raw food recept, který je přirozeně bezlepkový a veganský, byly použity sušené moruše bílé. Bílá moruše (Morus alba) je odolný strom, který dosahuje výšky až 20 metrů. Plody má bílé a velmi sladké, ...

Recept na nepečený raw mangový dort s makovým korpusem, na dort o průměru 22 cm a také na minidort o průměru 12 cm. Z minidortu uděláte 5-6 menších porcí dortu/dezertu. Vzhledem k tomu, že vitariánské nepečené dorty jsou obvykle velmi syté, postačí menší kus, než jsme zvyklí u klasických pečených dortů z většiny cukráren. Pokud žijete sami nebo v...

Recept na raw čokoládové bonbóny, které můžete použít i jako raw vánoční cukroví. Stačí použít formu s vánočními motivy a připravíte si vánoční raw čokoládky, kterými zpestříte vaše vánoční cukroví či cukrawí.

Vitariánská svačina nebo snídaně. Pro ty z vás, kteří milujete mák na všechny způsoby. Jednodušší už to snad ani být nemůže. Navíc díky vysokému obsahu vápníku a dalších živin v máku tak pošlete do svého těla mnoho dobrého. A zralé banány poskytnou tělu také fajn živiny, například draslík, hořčík, vitamin B6, měď a další. Tento rychlý raw food...

Recept na vegan raw food banánovo-karobový krémový dezert s broskvemi. Recept na dezert přirozeně bez mléka a laktózy, bez vajíček, bez přidaného cukru, bez sóji, bez lepku, bez éček a konzervantů. Zdravý sladký dezert, který zasytí i jako snídaně nebo svačina. Tento dezert je sladký sám o sobě, není třeba ho už ničím doslazovat. Pokud si však...

Recept na výrobu domácího vegan & raw banánovo-makového smoothie. Osvěžující nápoj plný minerálů, zejména pak vápníku a draslíku. Přirozeně bez mléka a laktózy.