Superpotravina Chlorella – zelená sladkovodní jednobuněčná řasa 

13.09.2019

Chlorella je smaragdově zelená sladkovodní jednobuněčná řasa, patřící mezi nejjednodušší formy života, na kterých závisí vyšší a složitější formy. Díky jejímu zbarvení a množství živin se jí často říká "smaragdová konzerva" či "smaragdová pokladnice", a řadí se mezi tzv. superpotraviny (superfood / supergreens). Uvádí se, že ji v roce 1890 objevil (či znovuobjevil) dánský botanik a mikrobiolog Martinus Willem Beijerinck. Název chlorella vychází z řeckého slova chloros = zelený a latinské přípony ella = malá. Řasa chlorella má blahodárné účinky na lidský organismus díky přirozenému obsahu nejdůležitějších živin, vitamínů, minerálů, aminokyselin, bílkovin, vlákniny, enzymů, chlorofylu a dalších látek, které synergicky působí na náš organismus.

Chlorella je přírodním antibiotikem, pomáhá v detoxikaci a očistě lidského organismu. Působí zásadotvorně a upravuje tak pH našeho vnitřního prostředí, které bývá u většiny lidí překyselené, což je příčina mnoha onemocnění. Odvádí z těla těžké kovy, toxické, odpadní a škodlivé látky a celkově očišťuje organismus. Má taktéž omlazující účinky. 

V první fázi užívání chlorelly obvykle dochází k přirozené očistě celého těla, v následné fázi k regeneraci. Postupně přináší pocit zvyšující se psychické i fyzické síly, energie a snižuje potřebu spánku. Mimo léčebných účinků samozřejmě působí jako prevence vůči nejrůznějším chorobám. Chlorella je báječná v tom, že nás současně neustále pročišťuje a zároveň vyživuje.

Chlorella se často řadí mezi tzv. potravinové doplňky či doplňky stravy, ale je to vlastně celostní potravina, nadřazená potravinovým doplňkům. Chlorella je praktická superpotravina, kterou nemusíte nijak upravovat a připravovat, stačí ji jen zařadit do vašeho jídelníčku a prostě ji konzumovat.

Existuje několik druhů chlorelly – Chlorella pyrenoidosa, Chlorella Vulgaris, Chlorella Sorokiniana, Chlorella Kessleri... Mezi nejkvalitnější se řadí Chlorella pyrenoidosa a Chlorella vulgaris. Uvádí se, že právě Chlorella pyrenoidosa obsahuje nejvíce chlorofylu (rostlinného barviva), považovaného za kondenzovanou sluneční energii.

V České republice je k dostání Chlorella od mnoha dodavatelů různých značek. K dostání jsou různé druhy balení (gramáže). Pokud vybíráte, dívejte se nejen na cenu, ale též na druh Chlorelly a její kompletní složení. Někteří výrobci nabízejí řasu s pojivy či přidanými látkami jako jsou sterean hořečnatý, oxid křemičitý, mikrokrystalická celulóza, kukuřičný škrob, želatina a podobně. Koupili byste si tak třeba 200 g "něčeho" a těžko říci, z kolika procent by šlo o váhu pojiv a kolik procent čisté řasy. Důležité je i samotné zpracování chlorelly. To správné je šetrné zpracování za nízkých teplot, aby chlorella zůstala "živá", byly v ní zachovány enzymy a další cenné látky, které jsou citlivé na vysoké teploty a nešetrným zpracováním by se mohly zničit či narušit.

Chlorella je obvykle k dostání ve formě lisovaných tabletek, takových tmavě zelených "lentilek", ale lze ji koupit také jako zelený prášek. Obecně se doporučuje začít užívat chlorellu v menších dávkách, aby si tělo zvyklo na tuto "novinku" a postupně zvyšovat.