Velikonoční beránek bez lepku (hrnkový recept)

12.03.2023

Hrnkový recept na bezlepkového velikonočního beránka s vlašskými ořechy. Můžete z toho udělat i menší bábovku nebo hřbet. Jak je libo. Na tento recept byla použita plechová forma Beránek Culinaria o rozměrech cca 29,3 x 19,2 x 7,6 cm, s nepřilnavým povrchem. Vyklopit šel snadno, vymazáno bylo jen trochou kokosového oleje.

INGREDIENCE:

  • Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
  • Hrnek vlašských ořechů (cca 120 g)
  • ¾ hrnku (cca 160 g) mletého* surového třtinového nebo kokosového cukru
  • 3-4 vejce (pokud máte velká, stačí 3, pokud menší, tak raději 4 vajíčka)
  • 10 polévkových lžic vlažné vody
  • 1 čajová lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva bez fosfátů
  • Troška kokosového oleje na vymazání pečící formy

*Vysvětlivka: některé surové třtinové cukry se dají koupit už téměř v práškové formě, takže je použijete tak, jak jsou. Ty, které jsou více krystalové, umelte doma na mlýnku na ořechy či kávu do prášku. Nemáte-li mlýnek, a máte-li doma jen krystalový třtinový cukr, můžete použít i ten.

POSTUP:

  1. Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím v hrníčku stranou a žloutky dáme do větší mísy.
  2. V druhé míse si připravíme "suchou směs", tedy smícháme mouku, namleté ořechy a sodu (ořechy nemeleme příliš najemno, ale spíš na malinké kousky).
  3. Nyní promícháme žloutky a přidáme k nim vlažnou vodu, promícháme metličkou.
  4. Do mísy ke žloutkům s vodou přidáme cukr a pořádně prošleháme (stačí ruční metličkou).
  5. Z bílků ušleháme sníh.
  6. Do mísy se žloutky přimícháme vařečkou přibližně polovinu suché směsi (mouku s ořechy a sodou), a druhou půlku už přidáváme postupně a střídavě - trochu sněhu z bílků a trochu suché směsi. Mícháme opatrně, spíše nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být moc husté, má spíše tekutější našlehanu konzistenci.
  7. Pečící formu na beránka (příp. na hřbet či bábovku) vymažeme troškou kokosového oleje. Troubu vyhřejeme na 160 °C a pečeme asi 50-60 minut, zkontrolujeme špejlí (nesmí být vlhká či moc lepkavá).
  8. Vyndáme z trouby a z formy vyklopíme opatrně až po zchladnutí, a necháme vychladnout nejlépe na mřížce.
  9. Vychladnutého beránka si můžete velikonočně dozdobit. Třeba mu opatrně na krk uvázat mašličku.