Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky aneb toto tradiční vánoční cukroví nesmí chybět

08.12.2023

Vanilkové rohlíčky a Vánoce. To prostě patří k sobě. Těžko bychom asi našli někoho, kdo si dovede představit vánoční cukroví bez vanilkových rohlíčků. Ale když máte třeba bezlepkovou dietu, tak si musíte rohlíčky upéct trochu jinak. Vám se pak může tento recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky hodit. A jde to i s třtinovým cukrem a rostlinným tukem nebo s máslem bez laktózy. Záleží, jak kdo co může a nemůže.

INGREDIENCE:

  • 1 celé vejce
  • ½ balíčku vanilkového cukru (optimálně s třtinovým cukrem)
  • 50 g mletého třtinového cukru
  • 180 g pohankové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 80 g mletých vlašských ořechů (můžete zkusit i mleté lískové ořechy)
  • 200 g rostlinného tuku (např. ALSAN, Vitaquell, OMEGA, vegan RAMA, příp. HERA, bezlaktózové MÁSLO apod. – použijte tuk dle vašich stravovacích návyků a příp. alergií).

+ na obalení:

  • ½ hrnku mletého třtinového cukru smíchaného s jedním balíčkem vanilkového cukru

POSTUP:

  1. V míse smícháme nejdříve suché ingredience, tedy obě mouky, mleté ořechy, cukr třtinový i vanilkový.
  2. Do směsi přidáme změklý margarín (máslo/tuk) a vyklepneme vajíčko.
  3. Zpracujeme do těsta – nejlépe ručně.
  4. Těsto necháme asi hodinu odpočinout v chladu.
  5. Z těsta si odebíráme menší kousky, které nejprve tvarujeme do kuličky, z které pak vytvarujeme malé rohlíčky, více zaoblené = oblouk neděláme moc ostrý, rohlíčky jsou poměrně křehké, mohly by prasknout. Velikost rohlíčků je čistě na vás a vaší trpělivosti. :-)
  6. Plech vyložíme pečicím papírem.
  7. Troubu předehřejeme na 160 °C a pečeme cca 15 až 20 minut – dle typu trouby. Hotové jsou, když se rozvoní, začnou mírně tmavnout, nejsou už nalepené na papíru. Zkontrolujeme nejprve po 10 minutách a pak dopékáme – nejlépe finálně ochutnat, zjistíme tak, jestli už jsou propečené.
  8. Před vyndáním plechů z trouby si na vále připravíme mletý třtinový cukr s vanilkovým cukrem (trochu podsypeme = připravíme cukrové lúžko) a ještě teplé rohlíčky obalíme v cukru (pocukrujeme). Teplé rohlíčky jsou po vyndání z trouby dost křehké, manipulujeme s nimi velmi opatrně. Po vychladnutí jsou již pevnější.
  9. Do krabiček uskladníme až vychladlé (např. následující den).