Recept na bezlepkové kakaové bobky (knoflíky) – vánoční cukroví pro milovníky kakaa

10.12.2019

Vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) je cukroví, které v mnohých rodinách na Vánoce nikdy nechybí. A v jiných ho zase třeba neznají. Pokud toto cukroví znáte, ale nevíte, jak udělat kakaové bobky v bezlepkové verzi, mohl by se vám tento recept na bezlepkové kakaové bobky hodit. Pokud se kakau vyhýbáte, můžete použít i karob (svatojánský chléb) a upéci si karobové bobky (karobové knoflíky).

INGREDIENCE (množství na 2 plechy):

  • 150 g vepřového sádla (optimálně domácího)
  • 200 g práškového/mletého třtinového cukru (nejlépe přesátého)
  • 150 g pohankové hladké mouky
  • 50 g kakaa (případně karobu, pokud kakao nemůžete či nechcete)
  • 1 sáček vanilkového třtinového cukru

+ na pozdější dokončení:

  • Vaše oblíbená marmeláda (můžete zkusit třeba 2 až 3 druhy – hodí se třeba šípková, rybízová, pomerančová, meruňková, jahodová apod.).
  • Mistička nasekaných ořechů na ozdobu – můžete to opět namixovat – trochu vlašských, trochu mandlí, trochu lískových ořechů. Ořechy ale můžete i vynechat a nechat bobky jen s marmeládou.

POSTUP:

  1. Sádlo smícháme s cukrem, pak vmícháme vanilkový cukr, přidáme mouku a kakao. Zpracujeme nejprve v míse, a na závěr hmotu přendáme na vál, kde ji chvíli provalujeme, než se spojí do pěkného těsta.
  2. Těsto dáme asi hodinu do chladu (pokudmožno ne do ledničky).
  3. Z těsta tvoříme malé kuličky (průměr asi 1,5 cm) a dáváme je na plech vyložený pečicím papírem, nebo přímo na plech - díky sádlu se skoro nelepí. (Můžeme si z těsta nejprve ukrojit část, ručně vyválet delší váleček, z kterého si nakrájíme přibližně stejně velké kousky, které tvarujeme do kuliček).
  4. Doprostřed kuliček uděláme důlek, a to například druhým oblým koncem vařečky – tím se kulička trochu splácne, zvětší se průměr a vytvaruje se do finální podoby. Podle prvních pokusů si sami odhadnete velikost, která vám bude vyhovovat.
  5. Troubu předehřejeme na 150 ℃, a pečeme přibližně 20 až 25 minut, dle typu trouby.
  6. Bobky jsou hotové, když se rozvoní, na povrchu jsou už oschlé a jdou už na papíru posunout.
  7. Nejlépe jeden ochutnat. Lépe se pečou za denního světla, budete je mít i vizuálně lépe pod kontrolou.
  8. Po vychladnutí, nejlépe až další den, naplníme důlky bobků marmeládou, případně ještě ozdobíme kouskem vašich oblíbených ořechů. Necháme do druhého dne oschnout, a pak teprve naskládáme do krabiček (uskladníme) a uchováváme v chladu a suchu.