Jablka s Českým modrým mákem - zdravá raw snídaně či svačinka (raw food)

27.10.2023

Že jsou jablka zdravá, tedy ta bio a nejlépe z naší zahrádky, to je asi každému jasné. Kromě obsahu prospěšných živin, vitamínů a minerálů se mohou pochlubit i pozitivními účinky na trávení, přispívají k detoxikaci organismu, pomáhají nám bojovat s infekcí a celkově zvyšují naši vitalitu. A potravinářský Český modrý mák, tak to je takové naše národní modré zlato. A naši předci si toho byli také vědomi. I ten náš pohádkový český Honza si nesl na toulky do světa právě buchty s mákem. No, a když si chceme udělat rychlou, zdravou, čerstvou svačinku nebo snídani, navíc v raw kvalitě (tepelně nezpracované), tak si můžeme vzít prostě pár jablíček, modrý mák a případně trochu agáve či javorového sirupu nebo českého medu. A za chviličku máme raw svačinku hotovou aneb strouhaná jablka s mletým mákem jsou připravena, aby potěšila naše chuťové pohárky.

INGREDIENCE (množství si jednoduše nastavte dle počtu osob):

  • bio jablka
  • český modrý mák
  • 1 lžíce agáve nebo javorového sirupu (lze vynechat)


POSTUP:

  • Umytá jablíčka nastrouháme nahrubo
  • Mák čerstvě pomeleme
  • Smícháme dohromady, ochutnáme
  • Pokud to chceme sladší, přidáme trošku sirupu či medu
  • V chladnějším období si můžeme přidat ještě mletou skořici, pro zahřívací efekt.


Zajímavost o českém máku:
Dle informací spolku Český modrý mák z.s. v tuzemsku Český modrý mák, jako potravinu, specifikuje tzv. česká cechovní norma a zejména v zahraničí tzv. chráněné zeměpisné označení. Toto označení bylo zapsáno v Úředním věstníku EU (CHZO/PGI) v únoru 2021.

Spolek Český modrý mák z.s. pracoval na žádosti o uznání v průběhu 7 let. Hlavním smyslem bylo rozlišit od sebe dva typy komodit, i když mají stejné jméno. Mák, který se pěstuje zejména v západní Evropě je mák technický. Cíleně se využívá pro farmaceutické účely a semeno se nesmí použít jako potravina. Naproti tomu Český modrý mák, specifikovaný také českou cechovní normou, je zcela jiných kvalit. Je to ze své podstaty potravina, která má své místo v kuchyni nejen v ČR a na Slovensku, ale také v Bavorsku, Rakousku, Maďarsku a dalších státech, které spojuje slovanská historie. Název Český modrý mák tak nyní nelze v rámci EU použít, pokud skutečně nebude původem z ČR. Evropská unie tak uznala jeho skutečnou kvalitu a prokazatelný zeměpisný původ. Modrý mák či Bělosemenný mák s logem "Vyrobeno podle České cechovní normy" spotřebiteli garantuje 100% český původ a potravinářskou kvalitu

Více info na na https://ceskymodrymak.cz/.

Další raw food recepty »