Chia pudink s jahodami a makovým mlékem (raw food)

09.06.2020

Raw chia pudink s jahodami a makovým mlékem je oblíbeným dezertem pro dospělé i děti. Díky makovému mléku bohatý na vápník, díky chia semínkám na vlákninu, antioxidanty, bílkoviny, vitamíny, minerály – jako například již zmiňovaný vápník, dále fosfor, draslík, hořčík. No a jahody jsou samozřejmě také zásobárna mnoha vitamínů a minerálů. Veganský raw a bezlepkový recept.

INGREDIENCE na 4 porce:

Na spodní vrstvu:

  • 2 lžíce máku, namočeného přes noc ve studené vodě
  • 4 polévkové lžíce chia semínek
  • 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo kokosového nektaru
  • Lžička skořice

Na horní vrstvu:

  • 2 hrnky čerstvých jahod
  • 1 polévková lžíce agáve sirupu - záleží dle sladkosti jahod
  • Pár kapek citronové šťávy

POSTUP – dolní vrstva:

  1. Namočený mák rozmixujeme v cca 350 ml vody, poté přecedíme 2-3x přes sítko. Mělo by nám vzniknout přibližně 300 ml makového mléka (nebo maličko více).
  2. Do mléka vmixujeme nebo vmícháme skořici a agáve sirup.
  3. Do ochuceného makového mléka dáme 4 lžíce chia semínek a lžičkou promícháme. Asi po 5 minutách promícháme znovu a necháme chvíli odstát. Počkáme, až chia semínka nabobtnají, a po chvíli opět promícháme. Než hmota ztuhne do pudinkové konzistence, přelijeme ji na dno 4 skleniček nebo skleněných misek.
  4. Dáme do ledničky cca na 2 až 4 hodiny odstát.


POSTUP – horní vrstva:

  1. Jahody očistíme, dáme si stranou asi 8 pěkných celých jahod a zbytek rozmixujeme s pár kapkami citronové šťávy. Pokud jsou jahody málo sladké, dosladíme agáve sirupem či jiným oblíbeným sladidlem.
  2. 4 jahody nakrájíme na čtvrtky a vmícháme do rozmixovaných jahod.
  3. Vyndáme z ledničky skleničky s chia pudinkem a vytvoříme jahodovou vrstvu. Navrch ponoříme jednu celou jahodu.
  4. Servírujeme.

Tip: Některé ingredience v raw kvalitě seženete například v e-shopu VitalVibe.cz »

Další raw food recepty »