Bezlepkové pařížské tyčinky - recept na ořechové vánoční cukroví

12.12.2023

Receptů na pařížské tyčinky najdete mnoho. Jeden z těch poděděných po babičce je například tento, ve kterém je akorát oproti klasické verzi nahrazen bílý rafinovaný cukr za třtinový. Chuti to rozhodně nic neubralo, poleva není akorát bílá, ale spíše karamelově zbarvená. Pařížské tyčinky můžete udělat i bez bílkové ledové polevy, i bez ní jsou výborné. Nebo si můžete půlku udělat s polevou a půlku bez ní. Toto vánoční cukroví patří k oblíbeným hlavně u milovníků ořechového cukroví. Je vhodné jak pro bezlepkovou dietu, tak i pro bezlaktózovou. Pojďme se tedy podívat, jak si upečeme bezlepkové pařížské tyčinky.

INGREDIENCE na těsto:

  • 140 g mletých ořechů (né moc najemno)
  • 140 g práškového (mletého) třtinového cukru
  • 1 bílek
  • ½ kávové lžičky skořice

POSTUP:

  1. Všechny ingredience dáme do mísy a spojíme v těsto. Nejlépe to jde finálně ručně.
  2. Těsto necháme v chladu odležet asi hodinu.
  3. Vál si pocukrujeme (opět mletým třtinovým cukrem) a rozválíme po částech placky cca 0,5 cm vysoké. Podsypáváme průběžně cukrem.
  4. Z placky si nakrájíme pruhy o šířce cca 5-6 cm, a ty pak nakrájíme na tyčinky o šířce cca 1 cm.
  5. Pokud chceme třeba z půlky těsta udělat tyčinky s ledovou polevou, tak nejprve si pruhy polevou natřeme a počkáme asi 5 minut, než trošku poleva zaschne (ale né zas moc), a až poté krájíme tyčinky (nůž je lepší pokaždé otřít o vlhký ubrousek). Můžete to také udělat tak, že si vyválíte velkou placku co nejvíce "hranatou", a nožem nebo rádélkem ji ohraničíte. Poté celou nebo půlku placky potřete polevou, a až pak rozřežete na tyčinky rádélkem.
  6. Vykrájené tyčinky dáme na plechy vyložené pečicím papírem.
  7. Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme cca 15 až 20 minut, dle typu trouby – až naskočí, hezky se rozvoní, a mírně zabarví, jdou odlepit od papíru. Nejlépe před vyndáním jednu ochutnat, uvnitř by neměly být moc měkké.


BÍLKOVÁ LEDOVÁ POLEVA – ze dvou ingrediencí (z bílku a cukru):
Ledovou bílkovou polevu si vytvoříte jednoduše tak, že si do hrnku dáte jeden bílek, který lžičkou nebo malou ruční metličkou pořádně rozmícháte a postupně vmícháte práškový třtinový cukr (nejlépe přesátý). Na jednotlivé tyčinky ji pak stačí nanášet jednoduše lžičkou, pokud zvolíte variantu druhou, naneste polevu na celou placku pomocí špachtle a uhlaďte cukrářským roztíracím nožem.