Bezlepková borůvková bublanina či koláč

19.07.2023

Hrnkový recept na bezlepkovou bublaninu či koláč s borůvkami. Chutná piškotově. Můžete použít i jiné druhy ovoce, jako například třešně, višně, jahody, švestky nebo třeba meruňky. Můžete tuto piškotovou ovocnou bublaninu upéct v koláčové formě nebo na menším plechu. Recept je bez lepku i bez laktózy.

S mraženými lesními borůvkami
S mraženými lesními borůvkami
S čerstvými kanadskými borůvkami
S čerstvými kanadskými borůvkami

Ingredience:

  • 3 větší vejce
  • Hrnek rýžové mouky (cca 200 g)
  • 3/4 hrnku třtinového či kokosového cukru* (cca 150-160 g)
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku bez fosfátů a bez lepku
  • Hrnek borůvek (čerstvých nebo mražených)
  • 9 až 10 polévkových lžic vlažné neperlivé vody

*Pokud máte raději méně sladké buchty, můžete dát jen půlku hrnku cukru. Záleží, s jakým typem ovoce bublaninu děláte. Když je ovoce kyselejší, hodí se více cukru, když je ovoce samo sladké dost, tak si cukr uberte. V případě, že uberete cukr, tak uberte cca 1 PL vody. Pokud máte doma mlýnek na mák/ořechy, můžete v něm cukr umlet na prášek. Pokud mlýnek nemáte, lze použít i cukr v krystalové formě.

Postup:

  • Plech / formu na koláč vytřeme například kokosovým olejem a trošku vysypeme rýžovou moukou.
  • Do hrnku s rýžovou moukou přidáme kypřící prášek.
  • Z vajíček oddělíme žloutky od bílků. Bílky si necháme zatím stranou a žloutky dáme do větší mísy.
  • V míse promícháme metličkou žloutky a přidáme k nim vlažnou vodu, znovu promícháme metličkou.
  • Přidáme do mísy cukr a metličkou, případně ručním mixérem, pořádně promícháme.
  • Do mísy přisypeme mouku (již vč. kypřícího prášku) a promícháme.
  • Z bílků ušleháme sníh.
  • Sníh vmícháme do směsi v míse - opatrně, spíše těsto nadzvedáváme. Výsledné těsto nesmí být hutné, je spíše tekuté až našlehané.
  • Hotové těsto přendáme do formy.
  • Na těsto rozprostřeme borůvky.
  • Dáme do trouby nahřáté na 170 °C.
  • Pečeme celkem cca 40 minut (po 30 minutách kontrolujeme - nakonec otestujeme špejlí - nesmí být vlhká či moc lepkavá).

Tip: Kokosový cukr v bio kvalitě seženete například v e-shopu VitalVibe.cz. A pokud byste chtěli na oslazení vyzkoušet vynikající sušenou třtinovou šťávu, známou také jako Rapadura či Panela, která je 100% přírodním sladidlem s příjemným medově-ovocným nádechem, tak tu koupíte v partnerském e-shopu v sekci SUPERPOTRAVINY.

Další vita recepty »