Ořechová srdíčka – recept na vánoční ořechové cukroví bez lepku a mouky

01.11.2023

Bezlepkový recept na ořechové cukroví s brusinkami. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali, jsem ho nazvala Ořechová srdíčka. Můžete samozřejmě použít jiné tvary, a mít ořechové měsíčky, kolečka, čtyřlístky a podobně. Na srdíčka si můžete udělat třeba i rumovou polevu (z rumu a cukru), ale vůbec to není třeba. Cukroví je samo o sobě moc dobré, a kromě toho, že je bez lepku, je i bez laktózy.

INGREDIENCE (na cca 1 až 2 plechy, cca 30 až 40 ks, dle velikosti tvarů):

  • 80 g nahrubo mletých/sekaných vlašských ořechů
  • 70 g mletého třtinového cukru (případně kokosového)
  • 40 g nasekaných brusinek (příp. rozinek)
  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička rumu (lze i vynechat)
  • špetka skořice (cca ½ kávové lžičky)
  • trochu mletého třtinového cukru na podsypání

POSTUP:

  1. Všechny ingredience dáme do mísy a promícháme.
  2. Hmotu z mísy přendáme na vál, lehce podsypeme mletým třtinovým cukrem, a ručně zpracujeme do finálního těsta (pozor, není to těsto typu na perníčky či linecké, ale nelekejte se toho).
  3. Vyvalujeme, podsypáváme cukrem – výška placky cca 0,4 mm.
  4. Vykrajujeme srdíčka nebo jiné tvary (lépe ostřejší formičkou) a dáváme je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Troubu předehřejeme na 150 °C a pečeme cca 15 minut dle typu trouby. Hotová jsou, když se rozvoní, mírně zabarví, na povrchu jsou oschlá, jdou posunout na papíře. Nejlépe jeden kousek ochutnat, jestli už jsou uvnitř propečené.

Tip: Na srdíčka si můžete udělat i rumovou polevu (utřený práškový třtinový cukr + trocha rumu).


Další recepty na vánoční cukroví »