Dřišťál plod – Fructus berberidis – dřišťálky aneb bohatý zdroj vitamínu C a K

22.09.2023

Dřišťál plod neboli Fructus berberidis je plod trnitého keře z čeledi Dřišťálovité, s názvem Dřišťál obecný (Berberis vulgaris), slovensky Dráč obyčajný, anglicky Barberry či Berberry. Má jedlé červené plody, které obsahují velké množství vitamínů a organických kyselin. Za zmínku patří hlavně vysoký obsah vitamínu C a vitamín K.

Plody, tzv. dřišťálky, jsou příjemně kyselé až trpké. Někdy se jím lidově říká červené citrónky. Lze zařadit mezi tzv. superpotraviny či superfoods, což je termín, který se začal používat pro skupinu potravin, které mají vysoký obsah zdraví prospěšných bioaktivních látek.

U nás je Dřišťál k sehnání zejména jako sušené ovoce. Konzumuje se buď přímo, jako jiné sušené ovoce, anebo lze přidat do čaje, marmelád, povidel, šťáv, omáček nebo jako koření. Nejvyšší přínos z něj budete mít ovšem při konzumaci v tepelně neupravené podobě.

Uvádí se, že je nápomocný při problémech s játry, kůží, močovými cestami a kardiovaskulárním systémem.

K léčebným účelům se z Dřišťálu obecného používají i kúra a kořeny, z kterých se dělají bylinné tinktury a čaje. Výtažky z Dřišťálu se využívají i v kosmetice - můžete se podívat například zde » v encyklopedii pod názvem složky Dřišťál obecný (Berberis vulgaris).