Žampionová polévka z marinovaných žampionů portobello a avokáda (raw food)
17.03.2015 17:37
Raw food recept na vitariánskou polévku z marinovaných portobello žampionů a avokáda. Jednoduchá vydatná polévka, připravená dle pravidel raw food stravy. Veganský, vegetariánský a bezlepkový recept. Pokud si polévku děláte v chladnějším období, přidejte si do ní trošku kayenského pepře nebo chilli. Přes léto raději vynechte. Na polévku lze použít i světlé žampiony, nicméně z portobello žampionů má polévka výraznější chuť.
INGREDIENCE (na cca 2 až 3 porce)
- Hnědé portobello žampiony (cca 200 g)
- 1 zralé avokádo (nejlépe odrůda Haas s tmavou hrubou slupkou - viz foto níže)
- 2 polévkové lžíce panenského olivového oleje
- Lžička česneku medvědího nebo stroužek čerstvého česneku
- Kayenský pepř (asi na špičku nože) - lze vynechat
- Čerstvá pažitka na posyp
- Sůl (nerafinovaná mořská bez přídavku jódu, růžová himalájská nebo vulkanická)
POSTUP:
- Pro výraznější chuť polévky si žampiony předem namarinujeme, nejlépe přes noc nebo aspoň 3-4 hodiny. Postupujeme takto: Žampiony opláchneme studenou vodou, nakrájíme na plátky a vložíme do nějaké uzavíratelné plastové krabičky. Žampiony trochu osolíme, přidáme k nim olivový olej a trošku medvědího česneku nebo na plátky nakrájený stroužek čerstvého česneku. Krabičku uzavřeme a chvíli s ní zatřeseme, aby se vše v krabičce promísilo. Poté krabičku se žampiony dáme do ledničky marinovat.
- Marinované žampiony vyndáme z krabičky, trošku je necháme okapat. Asi třetinu žampionů si dáme stranou, zbytek dáme do mixéru.
- Do mixéru přidáme vydlabané avokádo a asi 2 až 3 dcl (šálek) vlažné vody. Mixujeme do hladka. Ochutnáme, dle potřeby dosolíme, můžeme přidat trošinku kaeynského pepře (zejména, pokud je venku chladno a chceme se zahřát). Pokud je polévka moc hustá, trošku ji ještě naředíme vodou.
- Polévku z mixéru přelejeme do hrnce, přidáme plátky marinovaných žampionů, a polévku za stálého míchání opatrně ohřejeme max do 42 °-45 °C, aby si zachovala kvalitu raw food. Pokud si chceme polévku více nazdobit, tak si ještě pár plátků žampionů necháme stranou a položíme je na hladinu polévky až při servírování.
- Servírujeme, ozdobíme nakrájenou čerstvou pažitkou.
Zralé avokádo, odrůda Haas
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
22.03.2023 13:28
Dnes je Světový den vody neboli World Water Day
Víte, že 22. března je Světový den vody neboli World Water Day? Ten byl Organizací spojených národů...
-
04.12.2022 18:50
Klasika českých domácností - linecké cukroví, ale tentokráte bez lepku
Linecké slepované cukroví - klasika s rakouským původem je vánoční stálicí v českých...
-
01.12.2022 22:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
10.12.2021 20:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
08.12.2021 17:30
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
03.12.2021 16:30
Bezlepkové zázvorky - recept na vánoční cukroví
Vánoční zázvorky či zázvorové sušenky patří k cukroví, které se peče obvykle mezi prvními, podobně...
-
02.12.2021 11:37
Bezlepkové perníčky z pohankové mouky - recept na domácí cukroví bez lepku
Vyzkoušejte oblíbený recept na domácí bezlepkové pohankové perníčky bez másla a bez bílého cukru....
-
01.12.2021 18:00
Pařížské tyčinky aneb bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
07.04.2021 07:15
Světový den zdraví aneb co můžeme pro sebe udělat?
Článek o tom, nad čím bychom se mohli - nebo spíše měli - zamyslet nejen 7. dubna, ve Světový den...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...