Vitariánský čokoládovo–jablečný minidort (raw food)
28.04.2015 17:37
Recept na nepečený raw čokoládovo–jablečný minidort s korpusem z vlašských ořechů a máku. Použitá forma na minidort má průměr 12 cm. Minidort se hodí pro menší rodinu nebo pár. Uděláte z něj 4-5 menších, ale celkem vydatných, porcí. Zdravý dezert přirozeně bez lepku, bez přidaného rafinovaného cukru, bez vajec, bez mléka a laktózy. Recept patřící do kategorie raw food, živá strava, syrová strava či vitariánství.
INGREDIENCE (na minidort o průměru 12 cm):
Na korpus:
- 3 vrchovaté polévkové lžíce máku (pozor, aby nebyl hořký)
- Hrst vlašských ořechů (můžete je předem namočit do studené vody na 2-8 hodin)
- ½ čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
- 1 kávová lžička mleté skořice
- 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo palmového nektaru apod. (koupíte zde »)
Na horní vrstvu:
- 1 velké zralé jablko
- 2 vrchovaté polévkové lžíce kokosového oleje, měřeno v tuhém stavu (koupíte zde »)
- 2 vrchovaté polévkové lžíce raw kakaa (koupíte zde »)
- 1 polévková lžíce agáve sirupu nebo palmového nektaru apod. (koupíte zde »)
- 1 kávová lžička mleté skořice
- ¼ kávové lžičky mleté vanilky
- ½ čajové lžičky čerstvé citronové šťávy
POSTUP – korpus:
- Mák pomeleme až do lepkavé hmoty a přendáme ho do misky.
- Ořechy pomeleme do lepkavé hmoty, případně pár ořechů nasekáme nahrubo. Ořechy přidáme k máku do misky.
- Do misky přidáme skořici, citronovou šťávu a sirup a vše prohněteme až do lepkavé směsi.
- Formu na minidort lehce vymažeme kokosovým olejem, případně si na dno uchytíme pečící papír. Na dno formy vtlačíme připravenou směs na korpus. Můžeme dát na chvíli do lednice.
POSTUP – horní vrstva:
- Kokosový olej rozpustíme opatrně ve vodní lázni nebo dáme na chvíli na topení.
- Než se olej rozpustí, očistíme jedno jablko, zbavíme ho jádřince, a v robotu s „S“ nožem ho nasekáme na malé kousíčky. Nasekané jablko přendáme do mísy.
- Do mísy přidáme skořici, vanilku a citronovou šťávu a směs promícháme.
- Rozpuštěný kokosový olej smícháme s raw kakaem a sirupem a vlijeme do misky a jablkovou směsí a vše opatrně promísíme.
- Hotovou čokoládovo-jablečnou směs navrstvíme na připravený korpus.
- Dort dáme ztuhnout do ledničky, nejlépe přes noc nebo aspoň na 4 hodiny.
Po vychladnutí dort servírujeme.
Spotřebujte ideálně do 2 až 4 dnů a uchovávejte ho v ledničce.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Tip: Ingredience na tento raw minidort můžete zakoupit například v tomto e-shopu »
Nejnovější články
-
20.12.2020 18:05
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
18.12.2020 21:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...
-
13.12.2020 19:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
09.12.2020 16:09
Pařížské tyčinky aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
05.12.2020 20:26
Recept na skořicové cukroví aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept
Vánoce jsou spojené s pečením cukroví, a k tomu bezpochyby patří vůně vanilky, perníkového koření...
-
02.12.2020 19:56
Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky nesmí na Vánoce chybět. Vždyť patří k asi nejtypičtějšímu vánočnímu cukroví....
-
30.11.2020 18:46
Recept na vánoční zázvorky bez lepku
Vyzkoušejte nový recept na zázvorové cukroví neboli Zázvorky, ale bez lepku, bez bílého cukru, bez...