Veganský tatarák s kapiemi a základem ze slunečnicových semínek (raw food)
09.06.2015 16:32
Vzhledem k tomu, že nejen u nás, ale obecně je celkem problém koupit a rozpoznat tak akorát zralé avokádo, které opravdu dobře chutná, zkoušela jsem variantu pro veganský raw tatarák bez nutnosti použití avokád. Jako základ tohoto receptu byla tedy použita slunečnicová semínka. Hodí se k jídlu jako klasický tatarák nebo jako pomazánka na raw krekry, nebo klasické topinky (pakliže nejste pouze na raw stravě) a podobně. Můžete k němu zakusovat i jakýkoli oblíbený salát nebo čínské zelí.
INGREDIENCE na cca 4 porce (polévkovou misku cca 400 ml):
- Hrnek (250 ml) natural loupaných slunečnicových semínek (namočených přes noc do studené vody)
- 3 červené kapie
- 8 sušených rajčat (ponořených na cca 30 minut do trošky vody)
- 1 červená cibule (pokud máte cibuli hodně rádi, dejte klidně 2)
- 2 jarní cibulky
- 2 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 čajová lžička panenského olivového oleje
- 1 čajová lžička panenského dýňového oleje (např. české značky Bohemia olej)
- Sůl nerafinovaná (mořská, růžová himalájská apod.)
- Koření dle vlastního výběru (sladká paprika, pepř, kayenský pepř, chilli, česnek medvědí)
POSTUP:
- Slijeme vodu ze slunečnicových semínek, propláchneme je ve studené vodě a dáme do mixéru (robotu).
- Červené kapie očistíme, vyjmeme semínka, nakrájíme nahrubo a přidáme do mixéru.
- Slijeme vodu ze sušených rajčat a necháme si ji stranou pro případné pozdější využití. Rajčata nakrájíme nahrubo a přidáme do mixéru.
- Nahrubo nakrájíme oloupanou červenou cibuli a očištěné jarní cibulky a přidáme je do mixéru.
- Do mixéru přidáme dále česnek, citronovou šťávu a oba oleje. Vše nyní mixujeme co do nejjemnější konzistence. Pokud to máme moc husté, naředíme vodou ze sušených rajčat.
- Ochutnáme a dle našich chuťových preferencí dosolíme a přidáme oblíbené koření. Naposledy krátce mixujeme a máme hotovo.
Pokud tatarák hned nesníte, uchovávejte ho v ledničce a spotřebujte optimálně do 3 dnů.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
20.12.2020 18:05
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
18.12.2020 21:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...
-
13.12.2020 19:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
09.12.2020 16:09
Pařížské tyčinky aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
05.12.2020 20:26
Recept na skořicové cukroví aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept
Vánoce jsou spojené s pečením cukroví, a k tomu bezpochyby patří vůně vanilky, perníkového koření...
-
02.12.2020 19:56
Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky nesmí na Vánoce chybět. Vždyť patří k asi nejtypičtějšímu vánočnímu cukroví....
-
30.11.2020 18:46
Recept na vánoční zázvorky bez lepku
Vyzkoušejte nový recept na zázvorové cukroví neboli Zázvorky, ale bez lepku, bez bílého cukru, bez...