Pohankovo-slunečnicové krekry se zlatým lněným semínkem a bylinkami (raw food)
11.03.2015 15:19
Raw recept na křupavé domácí krekry pohankovo-slunečnicové se zlatým lněným semínkem a bylinkami. Bezlepkový recept, bez vajec, bez mléka. Tyto raw krekry se dají použít jako náhražka kupovaného pečiva a krekrů. Jsou skvělé k salátům a polévkám, nebo s jakoukoli domácí pomazánkou. Na tvorbu krekrů potřebujete sušičku, stačí obyčejná kulatá na ovoce. Aby byla zachována raw kvalita (dle pravidel raw food stravy), je potřeba mít sušičku s nastavitelnou teplotou na 42-45 °C. Pokud nemáte sušičku, lze použít plech a trouba, kterou nastavíte na 50 °C, a necháte po dobu sušení pootevřená dvířka trouby (strčíte mezi dvířka například vařečku). Případně, pokud máte troubu s možností nižší teploty, nastavíte teplotu na max. 45 °C a dvířka trouby normálně zavřete.
INGREDIENCE na cca 18-20 krekrů:
- 1 polévková miska světlé pohanky kroupy (namočit přes noc do studené vody)
- 1 polévková miska slunečnicových semínek (namočit přes noc do studené vody)
- 1 polévková miska zlatých lněných semínek ((namočit přes noc do studené vody*)
- Bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené: česnek medvědí, dobromysl, petrželka, libeček…)
- Sůl (kvalitní nerafinovaná mořská, růžová himalájská nebo vulkanická)
- Mletý kmín
*Poznámka: Lněná semínka hodně nabobtnají, až vytvoří lehce slizovitou hmotu. Fungují jako dobré pojivo. Zalijte je nejprve menším množstvím vody, počkejte, až nabobtnají a pak trochu vody přidejte. Finálně by semínka neměla plavat ve vodě, ale jen nabobtnat a zůstat vlhká.
POSTUP:
- Nachystáme si velkou mísu, a vyklopíme do ní nabobtnalá lněná semínka.
- Vodu ze slunečnicových semínek slijeme, semínka propláchneme a přidáme do mísy. Promícháme je se lněnými semínky.
- Vodu z pohanky slijeme, pohanku propláchneme a vložíme do robotu s „S“ nožem. Mixujeme skoro do hladka, poté hmotu přidáme do mísy a vše promícháme.
- Do mísy přidáme trochu soli, připravené bylinky (najemno nasekané), trochu kmínu a těsto promícháme. Ochutnáme a případně přidáme soli nebo bylinek.
- Na plata sušičky vložíme sušící papír, trochu ho proděravíme, aby v sušičce rovnoměrněji proudil vzduch, a na pečící papír tvarujeme lžičkou placky o výšce cca 0,5 cm. Velikost placek dle typu sušičky a Vaší trpělivosti :-)
- Dáme sušit na teplotu 42 °C (max. 45 °C), sušíme například přes noc (cca 8 hodin), ráno krekry otočíme, odstraníme pečící papír a dosušíme (cca 2-4 hodiny).
Skladujeme v suchu. Než usušené krekry dáme do nějaké krabičky, necháme je vychladnout.
Pozn: © www.vitastyle.cz. Kopírování bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno (více zde »).
Nejnovější články
-
20.12.2020 18:05
Recept na bezlepkové Kakaové bobky (knoflíky)
Recept pro milovníky kakaa - vánoční kakaové bobky (či kakaové knoflíky) jsem zdědila od mé mámy, a...
-
18.12.2020 21:18
Mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou polevou
Recept na mandlové pařížské tyčinky s šípkovou marmeládou a citronovou ledovou polevou – vánoční...
-
17.12.2020 13:25
Recept na domácí Šípkové cukroví
Název Šípkové cukroví je podle toho, že v receptu je použita šípková marmeláda. Toto vánoční...
-
13.12.2020 19:59
Ořechová srdíčka - recept na vánoční bezlepkové ořechové cukroví
Bezlepkový recept na ořechové cukroví. Podle tvaru, který jsme u nás doma nejčastěji používali,...
-
09.12.2020 16:09
Pařížské tyčinky aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept na vánoční cukroví
Toto vánoční cukroví, tedy pařížské tyčinky, patří k mým oblíbeným, neb mám vlastně ráda každé...
-
05.12.2020 20:26
Recept na skořicové cukroví aneb další bezlepkový a bezlaktózový recept
Vánoce jsou spojené s pečením cukroví, a k tomu bezpochyby patří vůně vanilky, perníkového koření...
-
02.12.2020 19:56
Recept na bezlepkové vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky nesmí na Vánoce chybět. Vždyť patří k asi nejtypičtějšímu vánočnímu cukroví....
-
30.11.2020 18:46
Recept na vánoční zázvorky bez lepku
Vyzkoušejte nový recept na zázvorové cukroví neboli Zázvorky, ale bez lepku, bez bílého cukru, bez...